nagylacko

A 2015/2016-os tanév 1. félévében újra kiváló megyei és országos tanulmányi versenyeredményeknek örülhettünk a gimnáziumban.

Idén az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei döntőjén iskolánk eddigi legjobb eredménye született. Baranya gimnáziumainak legjobb helyesírói mérték össze tudásukat Pécsett. Ki kellett tölteniük egy feladatlapot, majd tollbamondást diktáltak nekik. A két dolgozat alapján rangsorolták a diákokat. Tanulóink a 19 fős mezőnyben kiemelkedően szerepeltek.

Zsolt
Lovász Zsolt

Lovász Zsolt (a képen) 10.B osztályos tanuló (felkészítő tanára: Dr.Vácziné Orovicza Tímea) 2. helyen végzett, 0.5 ponttal lemaradva a győztestől, Veres Szabina (a képen) 12.A osztályos tanuló pedig (felkészítő tanára: Bakó Réka) az 5. helyet szerezte meg.

Kiváló eredményük jól példázza, hogy a tehetség mellett a szorgalmas készülés, kitartó munka meghozza gyümölcsét. A tanulók korábbi feladatlapokon gyakorolva edzettek a megmérettetésre, Zsolt például már szeptember eleje óta készült otthon és 0. órákban a gimnáziumban. Szabina szintén otthoni és iskolai, tanórán kívüli foglalkozásokon csiszolta tudását, tehetségét.

Szabina
Veres Szabina

Az első félévben egy másik nagyon színvonalas versenyen is indultak gimnazistáink. A PTE TTK Földrajzi Intézete angol nyelvű földrajzi tanulmányi versenyt hirdetett meg, melynek tétje az 1-4. helyezettek számára a pekingi Nemzetközi Földrajzi Olimpiára való kijutás lehetősége volt.
Iskolánkban 7 tanuló érzett kedvet és bátorságot ahhoz, hogy kipróbálja magát ezen a komplex versenyen, ahol a földrajzi tájékozottság mellett magas szintű angol nyelvtudás is szükséges.

Az első, online forduló után Lovász Zsolt és Kispál Bence (10.B osztályos tanulók, felkészítő tanáraik: Ladányi Lívia és Andókné Pörnecz Gabriella) bejutottak a 2. megmérettetésre. Az egyetem Földrajzi Tanszékén egy 3 órás, földrajzi kérdéseket tartalmazó feladatlapot kellett megoldaniuk angol nyelven szótár használata nélkül. A fiúk már hetekkel előtte elkezdték a felkészülést: a szakórákon, valamint délutánonként, szabadidejükben magyar és idegen nyelvű szakirodalmat tanulmányoztak, illetve korábbi feladatlapokat töltöttek ki . A becsületes, szorgalmas munka kiváló eredményt hozott: a színvonalas mezőnyben, ahol leginkább kéttannyelvű gimnazisták versenyeztek, országos 26-27. helyezést értek el a tanulók.

A 3. kimagasló eredmény német nyelvből született. Attilo Catarina (11.B o.) az Országos Középiskolai Tanulmányi versenyen bejutott a 2. fordulóba. Azóta Budapesten részt vett az írásbeli és szóbeli fordulóból álló vetélkedésen. Bizakodva várjuk eredményét, mely a döntőbe kerülést is jelentheti.