Kép 012

Német tagozatnak is otthont adó Kenderföld-Somági Általános Iskolában tartották a Német Nemzetiségi Önkormányzat idei közmeghallgatását.

A törvényi előírásoknak megfelelően tartotta idei közmeghallgatását a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Ábel János elnöki beszámolójában értékelte a mögöttük álló esztendőt. Az elvégzett munkához Jégl Zoltán és Schalpha Anett önkormányzati képviselők, valamint Rónáné Lusztig Ágnes, a nemzetiségi önkormányzat alelnöke fűzött adalékokat. A felszólalók kitértek a német nyelvoktatás helyzetére, a német nyelvet tanulók számának drasztikusan fogyatkozásainak okaira, így az angol nyelv térhódítására.

Kép 003
Ábel János értékelte az évet

Ezzel kapcsolatban Ábel János visszaemlékezett azokra az időkre, amikor ezer fölött volt a gyermekek száma a német nemzetiségi iskolában. Buzdította a klubtagokat, járjanak nyitott szemmel – ahogy ő is teszi, és terelgessék a még hezitáló szülőket a német nyelvi oktatás felé.

Az évértékelő gyűlés egy kiemelt témája a Német Klub épületének megszépülése és korszerűsítése volt. Elhangzott: az alapterület megnagyobbításán kívül a teremben új vizuális eszközök, hangtechnikai berendezések segítik a jövőben a színvonalasabb előadások megtartást.

Kép 005

Az idei évben is átadták a „Komló Németségéért” kitüntetést. Komló Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának határozata alapján oklevelet vehetett át Nübl Árpád és Nübl Árpádné, Hesz Borbála, a Német klubban végzett több évtizeden át tartó lelkiismeretes munkájukért.