Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2008-ban a Föld több mint 12 millió lakosa szenvedett a daganatos megbetegedések különböző formáitól, és körülbelül 8 millióan életüket vesztették a kórral való küzdelemben.

Kutatások szerint 2013-tól ezen megbetegedések elterjedtsége elérheti az évi 26 millió lakost is, akik közül csaknem 17 millióan halnak meg. E nagy számok is arra figyelmeztetnek, hogy a legnagyobb érték az egészség, és „ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni.” Ma daganatban többen halnak meg, mint AIDS-ben, tbc-ben és maláriában összesen. Szakemberek vallják, hogy a rákot világjárványnak kell felfognunk, és nincs olyan ország, amely egyedül felvehetné ellene a küzdelmet. Különösen a közepesen fejlett, illetve elmaradott országok érdemelnek mindent meghaladó figyelmet.

Magyarországon a nemzeti rákregiszter adatai szerint évente 66 ezer az újonnan diagnosztizált esetek száma, daganatos betegségben 33-34 ezren halnak meg. A legtöbb férfi tüdőrákban betegszik meg, a nők közt az emlőrák van első helyen. A szakértők kimutatásai szerint e betegségek egyik legfőbb okozója a dohányzás. A szűrővizsgálatokon való részvétel elengedhetetlen, mert a rák korai felismerése igen nagy százalékban gyógyítható. A megbetegedésekhez az is hozzátartozik, hogy olykor egy 10-15 cm-es daganat nem idéz elő tüneteket, viszont ha időben észreveszik, gyógyítható.

Magyarországon az egészségügy mellett számos civil szervezet is felhívja a figyelmet a betegség veszélyeire. Városunkban az Új Nap Klub – a Rákbetegek Országos Szövetségének komlói tagszervezete – próbál a témában minél több információt és segítséget adni az emberek számára.