IMG_4591

Újtelepi szülőházán avattak emléktáblát Nemesi Árpád fotográfus tiszteletére. 1933. június 23-án a Tavasz utca 9. alatt látta meg napvilágot a bányászok hétköznapjait, helytállását megörökítő fotós.

Borbála-napon leplezték le Nemesi Árpád fotós munkássága és életműve előtt tisztelgő márványtáblát újtelepi szülőházán. Nemesi Árpád millió szállal fűződött a bányához, így a város egykori fotográfusának szülőháza méltó emlékhelye a bányászatnak – hangzott el az ünnepségen, ahol Nagy Ferenc nyugalmazott bányászvezető két évtizedes barátságuk apropóján emlékezett vissza a nyár elején elhunyt fotósra.

IMG_4489

Nagy Ferenc kiemelte, hogy Nemesi árpád úgy lett a a város hivatalos fotósa, hogy semmilyen hivatalos okirat nem lógott erről a szobája falán. Mindig ott volt a hivatalos és nem hivatalos eseményeken, fotózta a szépet, az örömet, a boldogságot, és a szomorúságot egyaránt. Nemesi Árpád több százezer képet készített az utókornak. Egy olyan korban kezdte, amikor még nem lehetett fél mozdulattal törölni a digitális gépről a fényképeket. Fejet hajtok előtte és munkássága előtt – zárta visszaemlékezését Nagy Ferenc.

IMG_4500

Az avató ünnepség zárásakor Nemesi Árpádné mondott köszönetet az emléktábla elhelyezéséért, valamint azoknak akik fejet hajtottak férje emléke előtt.

Nemesi Árpád egész élete és munkássága szülőfalujához, városához kötötte. Aktív résztvevője volt Komló fejlődésének, megélte annak minden szépségét és ellentmondását.

(Az emléktábla a Tisztelet Komlónak Egyesület és Varga Péter együttműkédések eredménye- a szerk.)