csík M

Jánosi Engel Adolf szobrának megkoszorúzásával folytatódott a Borbála Hét elnevezésű programsorozat. A bányaalapítóról megemlékező gondolatokat Csík Istvánné mondott.

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület alelnöke a Jánosi Engel Adolf fiatalkorát példaként állította a mai ifjúság elé. Az apját korán elveszítő fiú éjjel tanult, nappal dolgozott. Nyelveket tanult, használt bútor és ruhakereskedést nyitott.

Egész életében meghatározó volt, hogy a vállalkozásaiból szerzett vagyonából nemcsak családját, hanem környezetét is támogatta. Sok ezer embernek biztosított munkát, gondoskodott róluk. Segítette a jó képességű, de szegény sorsú fiatalok felemelkedését.

Iskolát, vasutat építtetett, intézményeket újíttatott fel. Vagyona időközben sokszorosára nőtt, de sohasem felejtette el, honnan indult.

Csík Mária
Csík Istvánné a fiatal Engel Adolfot méltatta

Csík Istvánné kitért Engel Adolf Ferenc József császártól kapott elismerésre és a vele járó nemesi címre, mely ellenére a bányaalapító továbbra is szerény maradt. Mint mondta anno:„Amennyire erőm engedi, hazám jólétéért kívánok tevékenykedni.”

A szónok útravalóul Jánosi Engel Adolf emberi nagyságát emelte ki, akinek hihetetlen akaratereje, bölcsessége embersége példaként állhat a mai – útjukat kereső – fiatalok előtt.

csíkma

A emlékező gondolatokat követően a rendezvény résztvevői koszorúkat helyeztek el a bányalapító mellszobránál. Az ünnepségen közreműködött a Hermesz József által vezetett Szederkényi Ádám Hagyományőrző Bányász Fúvószenekar.