IMG_0859

A Közéleti Klub nyári szünet utáni első vendége Szinyákovics Béla komlói kerékpáros volt. A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület népszerű beszélgetős klubjában a hatodik X-et elhagyó nyugdíjas finnországi és norvégiai útjáról beszélt az érdeklődőknek.

IMG_0857

Béla tavasszal indult el kerékpárján a lappföldi Mikuláshoz. A feladat számára egy régóta dédelgetett álomból született, miszerint elvinné a városunk és a komlói gyerekek meghívóját az igazi Mikulásnak, Joulupukki-nak. Nem ez volt az egyetlen cél. Fejébe vette, ha már vállalkozik erre a nagy útra (8000 km), akkor tovább megy, és a világjáró kerékpárosok kedvelt úti célját, Európa legészakibb pontját, Nordkapp-ot is felkeresi.

Az út 12 országon és 9 fővároson át vezet. Magyarországot Sátoraljaújhelynél hagyta el, Szlovákia után Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország következett, majd Finnország és Rovaniemi, ahonnan mintegy 8 kilométerre él a Mikulás.

IMG_0861

A kerékpáros nem volt mindig ilyen jó formában. Béla elárulta, a nagy kerékpártúrák előtt érrendszeri problémákkal küszködött, menni is alig bírt, aminek következménye műtét lett. Az orvosi tanácsra kerékpárt vásárolt magának. Innentől már ismerjük a történetet. A komlói kalandor, aki gyermekkori álmait, kerékpározási szeretetét, és Rejtő Jenő regényei utáni kalandszomját mindig szem előtt tartva útra kelt.

Nem egyszer, nem kétszer. Eltekert németországi, franciaországi és romániai testvérvárosainkba, bejárt két tucat országot és Afrikát is meglátogatta két keréken. A mobiltelefont, GPS-t és internetet mellőző kirándulások igazi önismereti túrák voltak, hiszen magából merített erőt az emberpróbáló úton.

Az útja során segítették rokonok, barátok, ismerősök, kamionosok, sőt még egy miskolci professzor asszony is, aki Szarka Elemérnek küldött levelében írta meg: minden rendben, Béla úton van.

IMG_0873
Szarka Elemér

Egyszerűen elképesztő ez a fizikai teljesítőképesség, amivel példát állítasz elénkhiszen tudom mekkora távolságról is van szó. Jártam én is ott, de az autóm nagyon elfáradt – jegyezte meg Szinyákovics Bélának Szarka Elemér, a  Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke, érzékeltetve a megsüvegelendő teljesítményt, hozzátéve, hogy megtiszteltetés volt segíteni ebben a küldetésben.

A küldetést sikerrel teljesítette, Komló jó hírét messzire vitte. Az igazi Mikulás pedig elfogadta a város meghívását, és december 2-án hozzánk látogat, és találkozni fog a komlói gyerekekkel.

“A küldetés teljesítése után tovább tekertem északra, a legészakibb pontra. Elhagyva az északi sarkkört, a hideg már csontig hatolt. Az egyetlen úton, ami oda vezetett jávor-, és rénszarvasok keresztezték utamat. Előfordult, hogy meg kellett állnom a közel egy tonna tömeget is elérő állatok miatt. Nem voltak agresszívak, de félelmetes méreteket öltöttek. A sátorverés 5 perces rutinja a hideg miatt ekkor már 30 percre nyúlott, és mikor több réteg ruhában lefeküdtem, hallgatva a sűvítő szelet, meg sem mertem mozdulni, nehogy a kis meleg is kiszökjön az otthonomul szolgáló sátorból.” (Szinyákovics Béla)

 

IMG_0836
Polics József polgármester

Polics József polgármester elismerését fejezte ki a rendezvényen a fantasztikus teljesítményért, kiemelte, Szinyákovics Béla példát mutat a jövő generációjának. Megköszönte amit Komló hírnevéért tett, amiért a nagyszerű sportember korábban városi elismerést vehetett át.

Szinyákovics Béla útjának támogatói: Polics József polgármester, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a Pécsi Magyar – Finn Társaság elnöke, Anja Haaparanta, aki egyébként fordította és lektorálta a meghívó szövegét, valamint a József Attila Városi Könyvtár.