Múlt pénteken nagyszabású ünnepség keretében, Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében avatták fel az egykori Zobák-bánya területén, kevesebb mint fél év alatt felépült forróvizes kazánt. A 18 MW teljesítményű, biomassza-tüzelésű blokk üzembe állítása jelentős lépés a több mint ötezer távfűtéses komlói lakás és az ugyancsak távfűtött háromszáz vállalkozás életében, de érinti a város valamennyi lakóját, hisz működése sokkal kisebb környezetszennyezéssel jár, s üzemeltetése révén 13 százalékkal csökkenhetett a távhő ára.

zobak-atadasnetA metszően hideg szél és a zuhogó eső ellenére szépszámú érdeklődő gyűlt össze az új erőművi blokk avatóünnepségére, melyen elsőként a Komlói Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója szólt a megjelentekhez. Vida János elmondta: sokan kételkedtek a tavaly szeptember 3-i alapkő-letételkor abban, hogy itt 2010 februárjában üzemszerűen működik majd egy forróvizes kazán. Ám a létesítmény – mely közel 1,4 milliárd forintos beruházással, 500 milliós uniós forrás bevonásával épült meg –  most itt áll, működik, és mindenki, akinek a munkája benne van, megérdemli a dicséretet. 

Ezután lépett a mikrofonhoz Bajnai Gordon miniszterelnök, aki arról beszélt, hogy Komló büszke lehet magára, mert nemcsak arra volt képes, hogy talpon maradjon a bányabezárást követő nehéz években, de fejlődni is tudott. Mint mondta, ez a beruházás is azt jelképezi, hogy a hagyományőrzésen túl a jövőbe vetett hit is jelen van a városban. Azért is örülhetnek a komlóiak ennek az új létesítménynek – tette hozzá -, mert a kormány által végrehajtott távhő-ÁFA – csökkentés és a biomassza-üzemelésű kazán együttes hatására egynegyedével csökkenhetett a város távfűtéses otthonainak, intézményeinek fűtésszámlája. Ezt a helyszínen úgy szemléltették, hogy Bajnai Gordon egy hatalmas csekket emelt a magasba, melyről levágta a feladói szelvényt (melyen a “25%”-os felirat szerepelt), s azt átadta Páva Zoltán polgármesternek. 

zobak-atadas2netAz ünnepség során rövid beszédet mondott Komló polgármestere is, aki kiemelte: ez a beruházás is része annak a sorozatnak, melyből Komló és a kistérség települései többmilliárd forintnyi beruházást valósíthattak meg, és amely a közeljövőben a Színház- és Hangversenyterem, valamint a Közösségek Háza teljes felújításával, majd a Kökönyösi Oktatási Központ 1,3 milliárd forintba kerülő megújulásával folytatódik. 

A nemzetiszínű szalag ünnepélyes átvágása előtt ketten vehettek át elismerést a kazán építése során végzett kimagasló munkájukért. Künsztler Antal a fűtőerőmű műhelyvezetője Polgármesteri Elismerő Oklevelet kapott, Aipl József a cég beruházási osztályának vezetője pedig Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült.