koszorúzás2

A hagyományoknak megfelelően a Komlói Napok és Bányásznap keretében a Bányász emlékműnél tartottak megemlékezést a hősi halált halt bányászok emléke előtt. Ünnepi beszédet Pozsár Sándor, a KŐKA Kft. üzemvezetője mondott.

„Lassan 15 éve már, hogy Komlón az utolsó csille is feljött a felszínre. De mit tehetünk mi bányászok, lehet-e tenni a pusztulás, a leépülés ellen, lesz-e még valaha igazi bányászat?” – tette fel a sokakban megfogalmazódott kérdéseket Pozsár Sándor, a KŐKA Kft üzemvezetője a Bányász emlékműnél tartott beszéde elején.

„Egyet biztosan nem – válaszolta meg kérdéseit – nem adhatjuk fel álmainkat, nem feledhetjük el tudásunkat, nem hagyhatjuk magukra társainkat, hiszen sokszor mutattunk példát nehezebb időszakokban is. Pont úgy, ahogy most is szükség lenne rá.”

koszorúzás1
Pozsár Sándor mondott ünnepi beszédet

Vannak biztató jelek. Felhívta a figyelmet arra, hogy számtalan kritika, támadás ellenére megkezdődött a szakiskola keretein belül a vájárok képzése. Megalakult a Mecseki Bányászati Klaszter, hogy összefogja az érintett bányászati vállalkozásokat, az energiaszektor képviselőit, a komlói önkormányzat és a pécsi egyetem szakértőit. Ismert a rendelkezésre álló szénvagyon, tudott, hogy kizárólag tisztaszén-technológiát lehet alkalmazni, s adott, hogy a kitermelt szenet nem energetikai céllal kell elégetni. Ezekhez a feltételekhez alkalmazkodva, megindult az előkészítése egy kísérleti szénelgázosító telep kialakításának, illetve kutatólétesítményként való használatának – sorolta a bányászat újraélesztéséért tett erőfeszítéseket.

koszorúzás3
Hoppál Péter országgyűlési képviselő koszorút helyez el az emlékfalnál

„A kormányzat egyértelmű jelzéseket adott, hogy számít a bányászok munkájára, viszont az előkészítést nekünk kell végrehajtani. Hogy ez eredmény vagy sem, azt lehet vitatni, de van cél, amit lehet követni”- mondta. Hozzátette: “nem tehetjük fel a kezünket, nem adhatjuk fel, már csak magunk miatt sem. Mindezt abban a reményben, hogy utódaink is megünnepelhessék a bányásznapot.”

koszorúzás5
A város vezetése fejet hajtott a bányászok előtt

A megemlékező gondolatokat követően a hősi halált halt bányászok hozzátartozói, egykori munkatársak, a város és a járás vezetői, testvérvárosok képviselői, politikai pártok, civil szervezetek rótták le kegyeletüket az emlékfalnál.