testül

Ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át Komló város kitüntetettjeinek az elismeréseket. A Komlói Színházban lezajlott rendezvényen Hoppál Péter, kulturális államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője és Polics József polgármester – a testvérvárosok delegációi és az ünneplő polgárok előtt – mondott köszöntőt.

 

Minden magyar településnek megvan a maga hagyománya, melyek a település múltját, tradícióját erősítik, ilyen az 50-es években indított bányásznap – kezdte ünnepi beszédét Hoppál Péter a színházban tartott ünnepi testületi ülésen. Ebben itt Komlón a ránk háruló feladat, hogy emlékezzünk a városban még létező bányászati munkakultúrára, hogy a bányászatnak legyen jelene és jövője is – tette hozzá kulturális államtitkár.

Ha kicsi lépés is, de meg kell becsülnünk, hogy évtizednyi távolság után van vájárképzés, értékként kell tekinteni arra, hogy van újra bányászati tevékenység a térségben, még ha külszíni is. Ha ezt a hagyományt nem hagyjuk veszni, s ezt a munkakultúrát odatesszük a fiatalok kezébe, akkor reménykedhetünk a jövőben – mondta.

ünnepi2

Európa úgy tűnik, hogy manapság immunrendszerében meggyengült, talán nem elég erős ahhoz, hogy saját értékrendszerét megfelelően tudja védeni – utalt kontinensünket jelenlegi problémájára. Hozzátette: ha saját gyökereinkből újra erőt merítve, az európai közösségnek is példát tudunk mutatni, akkor méltán mondhatjuk, hogy elvégeztük azt a munkát, amit apáinktól, nagyapáinktól kaptunk.

Békességben, a szomszédos népekkel együttműködve, összefogódzkodva kell a közép-európai kulturális létünket gyermekeink, unokáink számára átadnunk, hogy legyen jövőnk is ezen a kontinensen.

Ha ki-ki a maga munkáját elvégzi a maga területén, a helyi közösségek erősítésében, valamint az ország élén, akkor bizakodhatunk, hogy egy emelkedő nemzet tagjai és részesei lehetünk, s elér bennünket az a – munkánk által kivívott – becsület, hogy Közép-Európa erős gazdaságú államai között fognak számon tartani bennünket. Ezért sokat kell dolgozni úgy, mint a Komlót felépítő munkások, a bányákba leszállók ezrei az évtizedek során.

Az elmúlt év számos változást és fejlődést hozott a város életében. A kiegyensúlyozott gazdálkodásnak, a közös erőfeszítésnek, a sikeres pályázatoknak köszönhetően sokat haladtunk előre– kezdte ünnepi értékelését Polics József polgármester.

Pol

Emlékeztetett arra, milyen sokan aggódtak az oktatási intézmények, a kórház jövőjével kapcsolatban, pedig látható, a fenntartóváltás ellenére az intézmények működtetésére és felújítására továbbra is nagy gondot fordít a város, mindent megtesz azért, hogy továbbra is magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak. Célunk nem lehet más, minthogy Komló régi rangját visszaszerezhesse – vázolta a hosszú távú elképzeléseket a városvezető.

Meggyőződésének adott hangot, hogy egy ország, város helyzete akkor jó, ha polgárai reális esélyt látnak terveik, vágyaik beteljesítésére.

Mi minden történt ez eltelt egy évben? – tette fel a kérdést a hallgatóságnak.
Közel 1 milliárd forintot fordítottunk a közvilágítás fejlesztésére, felzárkóztatási programokra. Több tízmilliós környezetvédelmi program indult még decemberben a komlói könyvtárban. Az energiatakarékosságot fejlesztő programok is tovább folytatódtak. Több intézmény kapott új külsőt, bővült napkollektorokkal. Megújultak oktatási intézményeink, a sportközpont öltözői vagy a színház vizesblokkjai.

Komló legnagyobb problémája a munkanélküliség kezelése – mondta a polgármester. Ezen a területen is biztatóak az adatok: 2015 júliusában a nyilvántartott álláskeresők száma 942 fő volt, ami 10,1 %-os munkanélküliségi arányt jelent.

A foglalkoztatás stabilizálásához hozzájárulnak a különböző közmunkaprogramok. Ebben jelenleg 985 fő tevékenykedik. Rendre sikeresek vagyunk a kapcsolódó pályázatokon: a szociális földprogram, a start-munkaprogram és más tartós foglalkoztatási módok forrásait is biztosítani tudjuk. Van saját tésztaüzemünk, a földprogramban előállított termékeket a szociális boltban árusítjuk, a betonelem-gyár eredményei országos elismerést váltottak ki.
Ma jól látszik, a program keretében is lehet valós értéket teremteni – értékelt a városvezető.

Komló virágos, zöld város – az idelátogató is látja, van gazdája a településnek. A terek, parkok mellett a lépcsősorok váltak közlekedésre alkalmassá.

A munkahelyteremtést támogató önkormányzati rendeletnek köszönhetően 2011 és 2015 között 20 komlói vállalkozás részesült támogatásban, mely eredményeként 60 fő foglalkoztatása valósult meg. Továbbá közel 400 fő dolgozik a volt Nagy László Gimnázium épületében lévő Főkefében. A városban működő vállalkozások az autóipar, a bányászat, a fémmegmunkálás, nyílászárógyártás területén viszik jó hírünket.

Turisztikai lehetőségeinkről elmondta, hogy Sikonda milliárdos fejlesztésével bővültek a lehetőségek, új kínálatként megjelent a lovas turizmus, egyre népszerűbb a Dirt-park. Látványosak a városszerte nyíló edzőparkok, melyek új funkciót adnak a köztereknek – köszönhetően az önkormányzat takarékos működésének.

20150903_115331
Öt család költözhetett a szakemberlakásokba

Megkezdődött az üresen álló önkormányzati épületek hasznosítása, szakemberlakások kialakítása, ezzel is segítve a városban élő szakemberek megtartását, letelepedését.

Bebizonyosodott, hogy van jövője a vájárképzésnek, melynek nyomán elkezdődhet a felnőttképzés is. Újraéledt a mecseki bányászat, hiszen Pécs- Vasason ismét külszíni termelés. mecseki bányászat. Megerősítette, az önkormányzat a Mecseki Bányászati Klaszter tagjaival összefogva azon dolgozik, hogy újabb bányák nyíljanak, új munkahelyek keletkezzenek.

Meg kell ragadni minden alkalmat a további fejlesztésre, a pályázati lehetőségeket kihasználni. Közel 1milliárd forintból a csatornahálózat fejlesztése zajlik, több százmillió forint az intézményi felújításra elnyert támogatás.

Polics József dicsérőleg szólt a város nagy rendezvényeiről: a Komlói Kolbásztöltő Fesztiválról az Országos Polgárőr Napról, a Komlói Amatőr Színházi Találkozóról. Megemlítette a Lassan Zoltán és Szinyákovics Béla sportteljesítményét. Elismeréssel szólt a civil szervezetekről, melyek gazdagabbá teszik városunkat, köztük a Súgólyuk Egyesülettel és a Pöndöly Együttessel.

Polics József polgármester városunk díszpolgára, az idén elhunyt Bachman Zoltán „intelmeivel” zárta beszédét.

ünnepi3

Az ünnepi testületi ülés záró szakaszában városi kitüntetéseket adtak át, majd a Súgólyuk Színház Szerencse fel! produkcióját tekintette meg a közönség.