1999 óta rendezik meg Pécsett az Országos Diákfilm-fesztivált. A hagyományos tavaszi seregszemlét 2008-ban – eltérve a korábbiaktól – november végén tartották, s ezen a komlói Gagarin Iskola filmeseinek legújabb pályaművei is bemutatkoztak.

Kilencedik alkalommal gyűltek össze az ország általános és középiskolás médiaműhelyeinek alkotói Pécsett, köztük az évek során megszámlálhatatlan fesztivál- és különdíjat besöprő,
Kiss-Marics Tamás által vezetett komlói filmesek. (Csak emlékeztetőül, tavalyelőtt a „Médiashokk”, tavaly pedig a Tér-nézet című alkotásuk nyert kategóriadíjat az erős mezőnyben.)

A rendhagyó késő őszi időpont, valamint a szokatlan kategóriák miatt ugyan idén kevesebb film mutatkozott be a zsűri előtt, azonban az alkotások színvonaláról – különösen a debreceni, szombathelyi, és nem utolsósorban a gagarinos műhelynek köszönhetően – továbbra is felsőfokon beszéltek. Kiss-Marics Tamás tanítványai közül ezúttal Marosi Kíra, Pőcz Levente és Schwarcz Bálint ismerhette meg a siker ízét, az általuk jegyzett New Generation című rövidfilm ugyanis a kategóriájában az első helyen végzett. Nem kell szégyenkeznie a szintén gagarinos Agócs Attila és Zsók Valentin alkotópárosnak sem, akiknek „Tér-nézet 2” című pályaműve különdíjban részesült.

Kiss-Marics Tamás elmondta, hogy a díjak mellett különösen a zsűri értékelése előremutató. A grémium szerint ugyanis a komlói fiatal filmesek munkáiban a mélyenszántó gondolatiság, az ötletesség, az eredeti kifejezésmód, valamint a fiatalos lendület az, ami – a korábbi évekhez hasonlóan – a vetélytársak elé helyezi őket.

Kosár