20150122_103403A „Szent Borbála Otthon” Nonprofit Közhasznú Kft. az „Önkormányzati állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében a TIOP-3.4.2-11/1-2012-0189 azonosítószámon elnyert 180 000 000 forint támogatásból a 7300 Komló, Pécsi út 42. szám alatti 130 férőhelyes Idősek Otthona korszerűsítése és akadálymentesítése fejeződi be a közeljövőben.

A „Szent Borbála Otthon” Nonprofit Közhasznú Kft. a komlói kistérség legjelentősebb bentlakásos szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezete. A székhely intézmény országos területi ellátással rendelkezik. A három telephelyet fenntartó nonprofit kft. lehetőségeihez mérten fejleszti a működtetett intézményeket, azonban nagyobb, átfogó korszerűsítésekre nincs szabad forrása. Az intézmények fejlesztése, korszerűsítése, akadálymentesítése csak nyertes pályázatok esetén valósulhat meg.

A korszerűsítés eredményeként felújításra kerültek a lakószobákhoz tartozó vizesblokkok, új szaniterek, csapok, csaptelepek beépítésével. Az akadálymentes vizesblokkok teljes körű rekonstrukciója valósult meg. A közös helyiségekben új konyhabútorok kerültek beépítésre, kézmosási lehetőséggel. A folyósok kontrasztos meleg burkolata a gyengén és rosszul látó időseink közlekedését segíti elő. A lakószobák, folyósok, közösségi helyiségek tisztasági festése az ellátottak komfortérzetét növeli. Az új, energiatakarékos világítótestek beépítése a biztonságos közlekedést segíti elő és hozzájárul az energia takarékos felhasználásához. A folyósóra nyíló beltéri ajtók kicserélésre kerültek, és ezzel lehetőség nyílt, a küszöbök megszűntetésére, amely szintén az akadálymentes közlekedést biztosítja. A pályázat keretében az elavult vízvezetékrendszert jelentős mértékben sikerült korszerűsíteni és felújítani. A villamos hálózat szintén jelentősen megújult, a falakban új vezetékek kerültek beszerelésre és új kapcsolók kerültek felszerelésre, amelyet időseink könnyen tudnak kezelni. Az új lift beépítése, a szintek közötti közlekedést biztosítja időseink, dolgozóink és a hozzátartozók számára. Az étkeztetésben új, egyéni tálalási rendszert kívánunk bevezetni, amely a pályázat keretében került beszerzésre. A kulturális rendezvények megszervezésében, és az e-nagyi program bevezetésében nagy segítséget nyújt a beszerzett projektor, számítógép és laptop.

A tervezett fejlesztés teljes mértékben illeszkedett a pályázó közép- és hosszú távú céljaihoz, amely a jelenlegi telephelyen a bentlakók igényeinek megfelelő körülmények között biztosít magasabb színvonalú szolgáltatásokat.