image

Bihari Mihály jogász, politológus, egyetemi tanár, a politikatudományok akadémiai doktora látogatott Komlóra. Előadásának címe: Mi történt velünk.Bihari Mihály bevezetésként  a magánéletébe avatta be a hallgatóságot. Elmondta, hogy 13 évesen testközelből láthatta  56′ eseményeit. A Nyugati pályaudvarnál barátaival figyelték a tankokat, hallgatták a puskaropogást. Mesélt édesapja 6 hónapos fogva tartásáról. Mikor édesanyja halért küldte a piacra, saját szemével látta egy ÁVH-snak hitt férfi agyonverését az indulatos tömeg által. Otthon órák hosszáig nem tudott megszólalni.

14 évesen, édesapja beajánlotta egy barátja kárpitos műhelyébe, ahonnan  következő állomás a katonaság volt, majd ismét vissza a kitanult mesterséghez. Leérettségizett, és úgy döntött, beiratkozik az ELTE jogi karára. Népköztársasági ösztöndíjjal végezte el.

image

Bihari Mihály úgy látja, hogy a lakosság nagyon kiábrándult a pártversenyből, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Magyarországon – európai szinten – a legalacsonyabb a felnőtt lakosság párttagsága. Ez a szám kevesebb, mint 15%. Nincs ez másként a szakszervezeti tagokkal sem, ott 30% körüli ez az érték.

Meggyőződése, hogy a nagy tömegpártok ideje lejárt, elvesztették vonzalmukat.

Bihari Mihály előadását követően, aktív “vita” alakult ki a hallgatóság körében, amelyben észrevételek és nosztalgikus történetek hangzottak el a rendszerváltást megelőző időkből.

 

                                                                    – Cz. Á. –