Hetedik alkalommal rendezték meg – a Bányász Szakszervezet és a város önkormányzata támogatásával – a Komlói Bányásztalálkozót. Megemlékezések, koszorúzás, kulturális műsor és baráti beszélgetések idézték a komlói bányászat virágzó évtizedeit.

A Kossuth Bányaüzem, Altáró emlékhelynél vette kezdetét az idei bányásztalálkozó. Az emlékhely megkoszorúzása előtt Nagy Emil nyugdíjas bányamérnök idézte fel a komlói bányaüzemek hőskorát, termelési eredményeit.

„Tisztelet a bányász szaknak” címmel már a Városháza téren folytatódott a bányásztalálkozó. A rendezvényt támogató Polics József köszöntőjében az utóbbi időszak reményt keltő eredményeire – a vájárképzés beindítására, a bányászati emlékhely felavatására, a vasasi külszíni bánya újbóli megnyitására, a magyarországi bányászklaszterek egységes törekvésére, a magyarországi bányászkodás feltámasztására hívta fel a figyelmet. Megemlítette a 2014-20-as uniós költségvetési időszakot, melyben helyet kapott a kutatásfejlesztés, mely érinti az ásványvagyon kutatását is. A komlói bányászokat korábban is jellemző összefogásra szólított fel, mely városunk és környéke újbóli felemelkedését szolgálná.

Vass Dénes

Vass Dénes nyugdíjas bányamérnök a bányászszakma azon időszakából idézett szemelvényeket, amely megalapozta többek között a mecseki bányászat virágkorát.

Böjte fehér Szabolcs, a BDSZ szövetségi kapcsolatának tanácsosa a bányászhagyományok ápolására hívta fel a figyelmet.

“Az újraindult bányászkodás révén van jövője a térségnek. Nem véletlen, hogy a közelmúltban több cég is kutatta a mecseki szénbányászati lehetőségeket. A bányászat feltámasztásával nemcsak új munkahelyek jönnek létre, hanem energiafüggőségünk is csökken” – vázolta a bányászat megerősödésének fontosságát a tanácsos.

bányászt

A kulturális műsorban a Hosszúhetényi Dalkör, a Komlói Bányász-, a Magyarszéki Német Nemzetiségi-, a Pécsszabolcsi Fúvószenekar és az Ezermester Zenekar bemutatóját láthatták a részvevők.

A bányásztalálkozó zárására a Márkacsille Emlékhelynél került sor. A Bányász Himnuszt megszólaltató harangjátékot követően Kőszegi Ernő, a BDSZ Komlói Nyugdíjas Szervezet elnöke mondott zárszót. Beszédében a közelmúlt bányászainak mindennapjaiba tekintett be.

Utalt az emlékhelynél felállított hét fáklyára, melyek az eddig lebonyolított bányásztalálkozók jelképe – rajtunk múlik, hogy ezek száma szaporodik – jegyezte meg Kőszegi Ernő.

Kőszegi Ernő

Megemlékezett a hősi halált halt bányásztársakról, valamint a közeli napokban elhunyt – a komlói bányászat emlékezetes pillanatait megörökítő – fényképészre, Nemesi Árpádra.
A résztvevők a zárszót követően mécseseket helyeztek el az emlékhely talapzatánál.