Untitled design

Második alkalommal indult útnak kerékpárján a komlói Szinyákovics Béla Finnországba, hogy ismét átadhassa városunk meghívóját az igazi Mikulásnak, Joulupukki-nak.

Az embert próbáló feladat egyszer már sikerült Bélának pár évvel ezelőtt. 2004 óta szinten minden évben volt egy hosszabb táv, amit letekert. Eljutott két keréken Milánóba, Párizsba, Rómába, Erdélybe. 2006-ban a Mikulás már kapott tőle meghívót, és most úgy döntött, megint meglátogatja lakhelyén, abban bízva, hogy decemberben végre meglátogat minket. Béla magával viszi a komlói gyermekek és a városvezetés meghívóját is.

Untitled design

Járműve  az Icebear Dozer, azaz a “Jegesmedve Lökő” fantázia nevet viseli, amelynek kormányán helyet kapott a kilométeróra és egy papíralapú térkép, vízálló tartón elhelyezve. Hálózsák, sátor is kötelező eleme a kempingfelszerelésének. A fél mázsa össztömegű kerékpárt feltekerni a hegyeken, esőben, esetleg hófúvásban – ezekkel a kiegészítőkkel együtt – példaértékű teljesítmény.

A túrát “okoseszköz”, GPS nélkül teljesíti. Térképére és tájékozódó-képességére hagyatkozva navigál az országok ismeretlen tájain.

Béla elmondta, két fényképezőgép is lesz nála, melyekkel a pihenői során megörökíti a lélegzetelállító környezetet. “Éjjel bármennyire is elfáradok, bármennyire is kényelmetlen az éjszakai szállás, én akkor is kézzel leíróm a naplómba az elmúlt nap eseményeit – árulta el a napi rutint világjárónk.
wpid-20150530_084146.jpg
A 8000 kilométeres út 12 országon és 9 fővároson át vezet. Magyarországot Sátoraljaújhelynél hagyja el. Szlovákia után érkezik Lengyelországba, azután Litvánia, Lettország, Észtország következik, majd a célállomás Finnország, ahol Rovaniemi városától mintegy 8 kilométerre él Mikulás. (Joulumaantie 1, 96930 Arctic Circle – a szerkesztő).

Az itteni kis pihenés után Béla folytatja útját északra, Európa legészakibb pontja felé, a norvégiai Nordkapp-ba.  A visszaúton érinti Svédországot, Németországot, Csehországot, Ausztriát, Szlovákiát.

Ez a megsüvegelendő teljesítmény  nem jöhetne létre, ha nem lennének támogatók: Polics József polgármester, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a Pécsi Magyar – Finn társaság elnöke, Anja Haaparanta, aki egyébként fordította és lektorálta, valamint a József Attila Városi Könyvtár.

11354868_1093729920643884_1913635123_nMájus 31-én hajnalban indul a kaland. Béla megígérte, amint lesz módja, telefonál és frissíthetjük cikkünket aktuális helyzetéről. Sok sikert, jó utat és Jó Szerencsét kívánunk neki!