FLT_logo

A „Drogtalanul” beszélgetéssorozat következő foglalkozásán a Fekete Láng Tanodában Vojnics Tímea bűnmegelőzési főelőadó, a Komlói Rendőrkapitányság munkatársa ezúttal az „Alkoholfogyasztás és veszélyei” témakörében beszélgetett a gyermekekkel.

A szakember a foglalkozás során különféle közösségerősítő feladatokkal, koncentrálóképesség-növelő és memóriajátékokkal igyekezett a gyermekeket ráhangolni a beszélgetésre.

Ezt követően a gyermekek kipróbálhatták a „részegszemüveget”. Ezek a szemüvegek a bódult, illuminált állapotot szimulálják, beleértve az óvatosságot, a növekvő reakcióidőket, zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkenését, limitált ítélőképességet és döntési képességet, korlátozott mozgáskoordinációt.

A foglalkozás végén egy kisfilmet tekintettek meg a résztvevők a barátságról és a baráti kapcsolatok fontosságáról. Hiszen az egyik rossz irányba húzó erő a baráti társaság, senki se szeretne kilógni a többiek közül. Ilyen esetben a fenyegetés, a büntetés nem sokat ér, épp ellenkezőleg, sem a szülő sem pedig a tanoda nem tehet mást, mint szeretettel veszi körül gyermekét és szerető figyelemmel óvja őt.

A szakember véleménye szerint már egészen fiatal korban érdemes beszélni a gyerekkel az alkohol veszélyeiről, még azelőtt, hogy esélye lenne kipróbálni azt.
A tanodavezetés osztja azt a szakértői vélekedést, hogy a gyerekkor a felfedezésről és a tanulásról szól, tehát érdemes bátorítani a gyereket arra, hogy kérdezzen, érdeklődjön, és bizony nem árt, ha néha felmerül egy-egy kényes téma. A tinik gyakran kerülnek kockázatos helyzetekbe, ám ha megvan a kölcsönös bizalom és tisztelet, akkor nincs baj, mert kezelhető lesz a helyzetek többsége.