20150527_172304

A Tisztelet Komlónak Egyesület  meghívott vendége Gyenesei István egykori önkormányzati-miniszter volt, aki cefrézés komplex folyamataiba avatta be az érdeklődőket.

Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület vezetője elmondta, előadásaikkal az amatőr (kezdő) pálinkafőzőknek próbálnak segítséget nyújtani az aromásabb párlatok kinyeréséhez. A főzést “csak” négy helyen lehet elrontani; a gyümölcs választásnál, a cefrézésnél, a főzésnél, meg a tárolásnál – tette hozzá mosolyogva Jégl Zoltán, aki át is adta az előadónak a szót.

A pálinkafőzés azonos ágról ered a vadászattal, a halászattal, az állattartással, a vidéki ember életformájának a szerves része. A gyermek a pálinka fogyasztást már szülőknél, esetleg barátoknál láthatja – kezdte előadását Gyenesei István Az alkotás öröm, amely során egy semmivé váló gyümölcsből érteket teremtünk, magamnak és a környezetemnek. Ez az érzés motiválja a pálinka készítőket. A pálinka tiszta ital, nem hazudik, a gyümölcstől a pohárba kerülésig nagyon oda kell figyelni, manipulálni nem lehet, a kicsit is hozzáértők át érzik a pálinka készítés folyamatait. Tudás, gyakorlás és nagy fokú alázat kell a készítéshez. Nem uralkodok a gyümölcsön, és elfogadom, hogy nincs két egyforma pálinka. Fő feladat, a gyümölcsből minél többet átvinni a pohárba Csak veszíteni lehet belőle, hozzáadni nemigen.

20150527_172244

A pálinka főzés szakértője, tippeket adott az  érdeklődőknek, mind a gyümölcsök kiválasztásáról, mind a kísérleti szellem oltárán félre sikerült próbálkozásokról. Többek között 80-90%-os érettségi fokot ajánl nem a teljeset, ugyanis a a savak, annál az értéknél még nem bomlottak el, hanem arányban vannak a cukor tartalommal. A szedésüket délelőtt 10 óra előttre kell időzíteni, hogy hűvösebb  legyen a termés, a fa déli oldala az ajánlottabb, és különbséget kell tenni a fa külső és belső ágain lógó termések között is, bár ehhez már nagyon fanatikusnak kell lenni – mosolyodott el Gyenesei István.  Nem lehet nem fejlődni, a külföldről bejött, vagy a hazai nemesített gyümölcsökkel is kísérletezgetni kell.

Szakmai tapasztalatait és első főzéssel kapcsolatos élményeit Tóbiás Béla, a Kárászi Pálinkafőző Főzőmestere is megosztotta a az érdeklődőkkel.