40+

Százhúszezer forint gyűlt össze a határon túli magyar gyermekek oktatására a Komlón rendezett Jótékonysági esten. A Rákóczi Szövetség helyi szervezete által létrehozott kulturális rendezvénnyel a komlói polgárok a határon túli gyerekek Beiratkozási Programjához járultak hozzá. Fotó: 40+ együttes

A szövetség a beiskolázási programot elsősorban a magyarországi civil társadalom és az önkormányzatok adományaira alapozva hirdette meg. A program célja, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, segítve ezzel a magyar közösségek megmaradását.

A Beiratkozási Program a Felvidéken kezdődött, abból a felismerésből, hogy az ott élő magyar családok 20 %-a nem magyar iskolát választott gyermekének. Ezért 2004 óta gyermekenként 10 ezer forint támogatást ad azon szülőknek, akik előzetes elképzeléseik ellenére hajlandók magyar iskolába taníttatni gyermeküket. Az elmúlt évben 5400 iskolakezdő 200 helyen részesült a szövetség ösztöndíjában. Ez a tevékenység az utóbbi években már nem csak Felvidéken és Kárpátalján folyik, hanem kiterjed Erdély egyes területeire és a Délvidékre is. Civil szervezetek, közéleti személyiségek és alapítványok adományainak következtében a magyar tannyelvű iskolát választók száma jelentősen növekedett.

Tevékenységével magáról egyre többet hallató Rákóczi Szövetség Komlói Szervezete nagyszabású rendezvénnyel kívánt csatlakozni a nemes célhoz.

Drahos Evelin
Drahos Evelin

A színházban lezajlott eseményen komlói kötődésű előadóművészek, énekegyüttesek, zenészek, iskolás csoportok léptek színpadra, sikerrel. A közönség láthatta, hallhatta Berky Ágota fuvolaművész, Drahos Evelin operaénekes, a Him Singers énekegyüttes, a Pedagógus Kamarakórus, a 40+ zenekar, Tóth Gábor és Vicértes László produkcióját. Mellettük a Felsőszilvási Tökmagocskák, a Pöndöly utánpótlás csoportja, a Gagarin Iskola színjátszói, a Nagy László Gimnázium 10.B osztálya, a Kazinczy Szakközépiskola kangoo csoportja, a Szilvási Iskola mazsorett csoportja állt közönség elé.

Pedagógus kamarakórus
Pedagógus Kamarakórus

Polics József polgármester köszöntőjében a határon túli magyarokat állította példának, akik sokszor határozottabban, keményebben képviselik a magyarságot, mint az anyaországban élő honfitársaik. Gyökereink a magyarságban vannak, ezekre a gyökerekre kell, hogy támaszkodjunk, közös a múltunk, közös a nyelvünk, közös a kultúránk. Ennek megőrzése jelenti nemzetünk fennmaradását – fejezte ki az est jelentőségét városvezetőnk.

Gagarin Színjátszók
Gagarin Iskola színjátszói

“A Rákóczi Szövetség Komlói Szervezete azért szervezte a jótékonysági estet, hogy a komlóiaknak is legyen lehetőségük egyetértő támogatásukat kifejezni a programmal kapcsolatban és adományaikkal hozzájárulni ahhoz, hogy a határon túli magyar kisiskolások minél nagyobb számban járhassanak anyanyelvi iskolába – nyilatkozta a jótékonysági estet követően dr.Hoppa József a komlói szervezet vezetője.  Hozzátette:  “Örömmel tapasztaltuk, hogy széleskörű összefogás alakult ki a kezdeményezés mögött., hiszen Komló szinte minden iskolájának valamelyik művészeti csoportja részt vett az esten.  Az adományokból és támogató jegyekből befolyt 120 000 forint már el is jutott a szövetség számlájára.

logo

A komlói szervezet ezúton is szeretné megköszöni az adakozók támogatását.