Untitled design (4)

33. alkalommal tartották meg városunkban a Borbírálatot. A Komlóról és környékéről érkező borminták között 3 arany minősítés született.

A bírálatra 20 gazda nevezett és 37 mintát adtak le a zsűrinek – Csepeli Zoltánné kertészmérnök, borszakértő, a zsűri elnöke, Tóbiás László hosszúhetényi boros gazda, Schnierer László komlói borosgazda, Szabados László, komlói borosgazda, illetve Somfalvy Gergő, a KH munkatársa – értékelésre.

Az eseményt Horváth Éva nyitotta meg, aki felkonferálta Kovács Gábor népzenészt, előadót, aki megénekeltette a bírálatra váró borászokat.

– Ezeknek az eredményeknek súlya van – kezdte el saját értékelését Horváth Éva, a Közösségek Háza igazgatója – nem lenne bölcs dolog valótlant állítani a leadott mintákról, hiszen, egy „visszafogott” értékelés miatt, egy borász a rossz irányba haladhat tovább. Hozzátette: vannak másfajta versenyek, ahol több az arany minősített, mint mondjuk nálunk – rosszabb mintákkal.

Csepeli Zoltánné, a zsűri elnöke, mint minden évben most is kimerítő elemzést adott a mintákról. Idén 3 minta emelkedett ki a többi közül. A kevésbé sikereseknél– többek között – a bor széteséséről, „kenyérhéj-illatról”, máshol a karamell jellegzetes színéről és illatáról beszélt .

Ahogy megszokott, fehérbor, rosé, valamint vörösbor kategóriákban lehetett nevezni a mustrára. A fehérborok közül 21 mintából 1 nem ért el minősítést, a többinél pedig 2 oklevél, 13 bronz, 3 ezüst, és 3 arany minősítés született. Rosé kategóriában a 2 leadott minta 2 bronz minősítést hozott el. A 14 vörösbor minta közül 2 nem ért el helyezést, a többi elhozott 2 oklevelet, 7 bronz és 3 ezüst minősítést.

Arany minősítést  három borminta ért el: Lép Gyula – Rajnai rizling 2014-18,74 pont, Lép Gyula – Cserszegi fűszeres, Ottonel muskotály 2014-18,54 pont és Teimel Csaba – Olaszrizling 204-18,62 pont