20150205_095956

Kizárólag Komló és a környékbeli falvak közmunkásai által előállított és megtermelt árukat forgalmaz a napokban a vásárcsarnokban megnyílt szociális bolt.

A Start-közmunkaprogramok keretében régóta folyik már zöldség- és gombatermesztés Komlón, néhány hónappal ezelőtt pedig beindult a termelés a tésztaüzemben is. A termékeket eddig a városi közétkeztetés hasznosította, a rendelkezésre álló mennyiség azonban lehetővé teszi a kereskedelmi forgalmazást is. Ráadásul a Mecsek-Hegyhát térség más településein is futnak hasonló közmunkaprogramok, ahol szintén keletkezik értékesíthető felesleg.

A szociális bolt több mint kétmillió forintnyi európai uniós pályázati forrásból, a Városgondnokság és az önkormányzat anyagi segítségével indulhatott el. A Berek utcai vásárcsarnokban várja a vevőket keddtől szombatig minden nap délelőtt, a csarnok többi üzletének nyitvatartási idejéhez igazodva. A kínálatban többek között tésztafélék, több mint tucatnyi zöldség, Mánfán főzött lekvárok és mecsekpölöskei méz szerepel. A jövőben bővülhet a forgalmazott áruk köre, de kizárólag a térségben előállított termények kerülhetnek fel a polcokra.

Az árak a helyi kiskereskedelemben megszokottakhoz képest kedvezőek, ráadásul garantáltan minőségi, helyben készült termékeket kaphatnak a vásárlók.

Polics József polgármester a boltnyitás kapcsán az értékteremtést és a hasznosságot hangsúlyozta. – Komlón a közfoglalkoztatás nem csak pótcselekvés, a benne résztevők hasznos és szükséges dolgokkal foglalkoznak. A mezőgazdasági munkákkal parlagon heverő, kihasználatlan földeket vontak művelésbe, olcsó alapanyagokat biztosítottak a városi intézmények konyháinak és most már a szabadpiacra belépve jövedelmet is termelnek. A hosszú távú célunk is egyértelmű: a lehető legönfentartóbbá tenni a közfoglalkoztatást.