75 csapat részvételével töltötték a kolbászokat az ötödik kolbásztöltő fesztiválon Komlón.

Látvány-disznóvágással indult a program

Az egész napos program már reggel fél nyolckor elkezdődött. Az Eszperantó téren “látvány- disznóvágás” vezette fel az 5. Komlói Kolbásztöltő Fesztivált, mellyel a szervezők ízelítőt kívántak adni egy autentikus falusi disznóvágásból. Sokan voltak kíváncsiak a ligeti Lóga Zoltán felajánlásból származó sertés feldolgozására, melyet Dénes Zoltán böllér irányított.

A sportközpont küzdőterén – pontban 10 órakor kezdődő fesztivál nyitógondolatait a társrendező Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke, Szarka Elemér mondta. Köszöntötte a résztvevő 75 csapatot – köztük Beregszászról, Benningenből, Sintavárról és Valpovoból érkezett kolbásztöltőket, valamint a térség prominens közéleti szereplőit – mai és egykori országgyűlési képviselőket, polgármestereket, a megyei közgyűlés elnökét, civil szervezetek vezetőit, hivatalvezetőket, sportolókat, egyetemi tanárokat, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.

Szőke András angolul énekelt magyar mulatóst
Szőke András angolul énekelt magyar mulatóst

Polics József polgármester, a társrendező önkormányzat nevében köszönetet mondott a szervezőknek, hogy létrejöhetett a rendezvény, megnyugtatott mindenkit, megvannak a tervek arra az esetre, amennyiben a fesztivál kinőné a sportközpontot is.

A számos rekordot megdöntő 5. fesztiválon – a határon túli négy csapat mellett – a környező települések kolbásztöltői, valamint a térség vállalkozásai, baráti társaságai vettek részt. Szám szerint 75-en, ami – 10 fős átlag csapatlétszámmal számolva is – megközelítőleg 800 fős versenyzői létszámot jelent. A rendezvény népszerűségét jelzi, hogy a nap folyamán több ezer érdeklődő fordult meg a lelátón és a csapatok asztalainál.

A töltők (kolbász- és pálinka is) között feltűnt Szőke András népszerű humorista, filmrendező. A fesztivál díszvendégeként hasznos tanácsokkal látta el a csapatokat, miközben a színpadon a Wery-Take zenekar húzta a talpalávalót, akiket a Perfect zenekar, majd a Juice Team követett.

A győztes: Szopoki Angyalok
A győztes: Szopoki Angyalok

A zsűri az eredményhirdetéskor több különdíjat osztott ki a csapatok között. A dobogósokon kívül fesztiváldíjjal fejezte ki a minőséget.

A csapatok munkáját, megjelenését és a leadott versenymintákat egyaránt értékelő zsűrit ismert szakemberek alkották: Pichler József elnök, egyetemi docens, a magyar éttermi kultúra ápolásáért járó Schnitta-díj birtokosa, Péli István, a Békéscsabai Kolbásztöltő Fesztivál fődíjasa és fesztiváldíjasa,Gruber József hetényi húsipari vállalkozó, Dénes Zoltán húsipari vállalkozó,  dr. Szabó Géza, a Baranya megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke, Wilk Péter mesterszakács.

A zsűri az eredményhirdetéskor több különdíjat osztott ki a csapatok között. A dobogósokon kívül fesztiváldíjjal fejezte ki a minőséget.

Az V. Komlói Kolbásztöltő Fesztivál eredményei:
FESZTIVÁLDÍJ: HEGYHÁTI FINOMSÁGOK

I. DÍJ : SZOPOKI ANGYALOK
II. DÍJ : SZENT BORBÁLA OTTHON
III. DÍJ : MAGYAREGREGYI HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET

KÜLÖNDÍJ: KOMLÓ VÁROSI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, SZIGETVÁRI TAKARÉK, SZÁSZI KOLBÁSZOK, GONDOS COCÁK, DRÁVAMENTI KOLB-ÁSZOK, MAXI – LIGHTING KFT., PÉTÁV KOLBÁSZ ” HŐ ” SÖK, ÖNKOLBÁSZATI HIVATAL, ARBASÜT KFT., VALPOVO, BEREGVIDÉKI KOLB-ÁSZOK, BENNINGEN, SINTAVÁR
Polics József polgármester különdíjait a Jaksi-SZER, valamint a Szabolcsi Húsfeldolgozó csapata vehette át.

Szőke András különdíját pedig az Arbasüt Kft. kolbásztöltői nyerték.