Január 19-i ülésén Orsós Ferenc személyében új elnököt választott a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (BMCNÖ).

Mint ismert 2014 őszén Hegedüs István megyei elnököt az Országos Roma Önkormányzat elnökévé választották, így a politikus lemondott a BMCNÖ-ben viselt tisztségéről, ezáltal indokolttá vált a testület új vezetőjének megválasztása.

Mind a leköszönő, mind az új elnök a megkezdett új roma politika folytatását tűzte ki célul, amelynek középpontjában a hazai roma társadalom oktatási és munkaerő-piaci integrálása áll.
A megválasztott elnök elmondta: célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, köztük a roma emberek – különösen a gyermekek – felzárkózási esélyeinek növelése, az oktatási esélykülönbségek csökkentése. Megjegyezte: szívügyének tekinti a cigány hagyományok, az autentikus roma folklór (nyelv, tánc, zene) ápolását és terjesztését.

Orsós Ferenc mintegy 20 éve részt vesz a komlói cigány nemzetiségi önkormányzat munkájában. Az elmúlt időszakban képviselőként és elnök-helyettesként, valamint civil vezetőként aktívan részt vett különböző felzárkózási és esélyteremtő programok sikeres megvalósításában.

A politikus kiemelte: „Vallom, hogy a felzárkózást segítő programok tervezésébe, koordinálásába és lebonyolításába be kell vonni a célcsoportok, különösen a roma közösség képviselőit.” A BMCNÖ új vezetője megválasztása kapcsán hozzátette: „Arra törekszem, hogy elnöki munkám során minél szorosabb kapcsolatot tartsak fent az általam képviselt cigány származású emberekkel, roma közösségekkel esélyt teremtve a hátrányok felszámolásához, enyhítéséhez.”