A Magyar Kultúra Napjához köthető rendezvénysorozatok nyitó eseménye volt a Díszítőművészeti Műhely kiállítása, “Élő népművészet” címmel. A rangos kiállítást dr. Roisz Erzsébet, a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ egykori igazgató-helyettesének gondolatai vezették be.

35. kiállítását tartotta a Közösségek Házában a komlói Díszítőművészeti Műhely. Már hagyománnyá vált a közösség életében, hogy éves kiállításukon tekinthetik meg az érdeklődök, és a művészet kedvelői elkészült munkáikat. A mára már 34 főt számláló csoport minden évben új népi hímzést sajátít el, emellett párhuzamosan készülnek a baranyai hímzések valamelyikével egy-egy országos rendezvényre.

A Kincses Ágnes művészeti vezető által koordinált, a Közösségek Házában otthonra lelt műhely, olyan neves díjakat tudhat magáénak, mint az Országos Népművészeti Kiállítás Gránát Alma Díja, a békéscsabai textilkonferencián kiemelt első díj, és nem utolsó sorban a Magyar Kultúra Napján átvett Csokonai Vitéz Miháy Díj. Ebben az évben kerül megrendezésre Országos Népművészeti Kiállítás, amely a csoport első számú céljaként lett feltüntetve.

A Közösségek Házában megnyitott kiállítás anyagában számos vidék és kultúra – baranyai, tiszántúli, alföldi, délszláv, német, szlovák – mintázata ismerhető fel.
A Díszítőművészeti Műhely kiállítása a Közösségek Házában, január 20. és február 28. között várja az érdeklődőket.

 

– Czeti Ádám –