image

Közös sajtótájékoztatón értékelte a 2014-es évet, s vázolta a jövő elképzeléseit Polics József polgármester és dr.Hoppál Péter országgyűlési képviselő. A két politikus egyaránt a választások évének nevezte a 2014-et, egyben köszönetet mondtak a bizalomért, mely lehetőséget adott arra, hogy folytathassák a korábban megkezdett munkát.

Polics József polgármester elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy önkormányzati beavatkozással, valamint állami segítséggel az előző városvezetéstől örökölt 3,5 milliárdos adósságot sikerült lenullázni. Ennek és más szintén kormányzati forrásnak eredménye, hogy Komlón minden intézmény működése biztosított.

A városvezető kitért a kórház helyzetére, melynek működését ugyan stabilizálni tudták, az adósságállománya azonban továbbra is rendezetlen. Ezzel kapcsolatban Hoppál Péter ígéretet tett arra, hogy még januárban kormányzati szintű egyeztetést kezdeményez az intézmény működési feltételeinek, adósságállományának áttekintéséről, aminek érdekében az egészségügyi államtitkár komlói látogatását vizionálta.

Polics József szerint mérföldkőnek számít, hogy két évtized után kormányzati segítséggel újraindulhatott a vájárképzés Komlón, ami nemcsak a város, hanem az egész térség számára pozitív hatással lehet. Beszélt az infrastruktúra-fejlesztésekről: a100 %-ig közművesített Ipari Parkról, az úthálózat korszerűsítéséről – a Mánfát-Komlóval összekötő út, a Kossuth Lajos utca és Mecsekjánosi belterületi útszakaszainak teljes körű felújításáról, a 2014-ben megvalósított közterületi fejlesztésekről, melynek során járdák, lépcsők, parkolók, gyermek- és felnőttjátszóterek újulhattak meg.

Polics József kiemelte, hogy a túlnyomó részben eredményes pályázataink lehetővé tették épületeink energetikai korszerűsítését. Ennek és az adósság megszűnésének köszönhetően szabaddá vált a stabilitási tartalékunk, mely lehetővé tette intézményeinkben a fejlesztéseket.

Decemberben 536 milliós vissza nem térítendő támogatáshoz jutott a város. 300 millió működési támogatás és 236 millió forint a közvilágítási rekonstrukcióra. Utóbbi jóvoltából elmondható lesz, hogy a város 2400 lámpateste 100%-ban megfelel majd a 21. századi követelményeknek. Ezzel a közterületi rezsicsökkentési programmal, több millió forinttal csökkennek a korábbi kiadások.

Polics József a jövővel kapcsolatban elmondta, hogy tovább szeretnénk a megkezdett programokat folytatni. A közbiztonság, a térfigyelőrendszer kiépítése, a munkanélküliség csökkentése azok a területek, ahol előre kell lépni.

Hoppál Péter szerint bár számos kérdésben sikerült eredményt elérni, de Komló és Baranya továbbra is a fejlesztendő területek között szerepel. Ennek legfontosabb záloga a 2014-20 közötti új uniós finanszírozási ciklus. Beszélt a megyébe jutó forrásokról – az infrastruktúrát fejlesztő, a gazdaságot élénkítő és egyéb operatív programokról. Kiemelve azokat, melyek  a megyei, pécsi, komlói vállalkozások munkahelyteremtő kapacitásait növelné.