A komlói Új Nap Klub, azaz a Rákbetegek Országos Szövetségének komlói tagszervezete  idén ünnepli fennállása tizedik évfordulóját. A klub jelenleg 187 főből áll. Az elmúlt év eseményeiről és az idei évre tervezett programjaikról beszélgettünk vezetőjükkel Szekeres Ernővel.

– A tavalyi programsorozatuk mely elemei maradtak a legemlékezetesebbek?
– Elmondhatom, hogy jól zárult a 2009-es évünk is, és az összes tervezett programot sikerült megtartanunk – kivéve a decemberi egészségnapunkat. Az előadások mellett voltunk kirándulni és városi programokban is részt vettünk. Nagy élmény volt számunkra, hogy elmentünk Fertőrákos környékére, ahol sokmindent láttunk, számos tapasztalatot gyűjtöttünk. Egy napot voltunk Bécsben is, ahol megnéztük az ENSZ palotát, valamint a rákkutató központot. Három tudós tartott ott előadást a pillanatnyi rákkutatási helyzetről, majd Magyarország bécsi nagykövete az egész, 61 fős csoportot vendégül látta ebédre. Az elmúlt évben a Joint Alapítvánnyal részt vettünk egy országos programban. Ennek lényege, hogy a megye öt elmaradott térségében szerveztünk szűrést, amelynek nagy sikere volt. Kapcsolatba kerültünk a Színes Gyöngyök Alapítvánnyal is, akik a roma kisebbséggel foglakoznak, és velük koordináljuk a felmerült problémákat.
– A  decemberi egészségnap miért maradt el?
– Idén tíz éves lesz a klub, és májusban szeretnénk az eddigi egészségnapjainkhoz képest egy kicsit nagyobb rendezvényt tartani. A programok még szervezés alatt állnak, de a médiumokon keresztül tájékoztatjuk majd a lakosságot.
– Ebben az esztendőben még milyen programokkal várják a tagokat és az érdeklődőket?
– Minden hónap első keddjén 16 órától vannak a klubtalálkozóink, ahol általában neves szakemberek tartanak előadást. Ezenkívül idén is részt veszünk a városi rendezvényeken, és a kirándulás sem maradhat el.