20140886

Több mint két évtized elteltével mától újra bányászokat képeznek Komlón. A ma délutáni ünnepélyes tanévnyitóval 12 fiatal vájártanuló kezdte meg a hároméves szakképzést.

Történelmi tanévnyitót tartottak a Kökönyösi Oktatási Központ Szakiskolájában Komlón. Az ünnepségre felsorakozott diákok között ugyanis ott voltak a fiatal vájártanulók is, akik több évtizedes tetszhalottság után támasztják fel ezt a nagy tradíciókkal bíró szakmát – méghozzá stílusosan az egykori vájáriskola épületében.

Hosszú előkészítő munka eredménye, hogy sok komlói álma vált valósággá. A szakemberek már egy éve elindították a képzés akkreditációját és nekikezdtek a tanterv kidolgozásának, az oktatói gárda összeállításának. A vájárképzés felélesztését a komlói önkormányzat, Magyarország Kormánya mindenben támogatta, a megyei kamara és a Mecsek Bányaipari Klaszter is minden rendelkezésre álló eszközzel segítette. Ennek köszönhetően tavasszal a vájár felkerült az ösztöndíjas hiányszakmák listájára is.

– Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország egyik legnagyobb hagyományú bányavidékéhez méltóan Komlón is lehet tanulni ezt a szép és egykor oly sikeres szakmát. A bányászat mindig is része volt a város életének és most rakjuk le az alapjait annak, hogy a jövőben is része legyen. – nyilatkozta a tanévnyitó után dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a város parlamenti képviselője.

20140892

Polics József polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat és a helyi gazdasági szereplők mindent megtesznek a szénbányászat újraindításáért, komoly eredményeket elérve a közelmúltban. – Bányászok nélkül azonban soha nem lesz bánya. Egy vájár három év alatt tanulja ki a szakmát, tehát ennyivel kell előre gondolkodnunk, hogy a megnyíló tárnákban legyenek majd megfelelően képzett szakembereink. – vetítette előre a jövőt a városvezető.