“A méz a természet különleges ajándéka: az a csodálatos ajándék, amelyért az emberek a méheket gondozzák.” Ezek a sorok invitálták a vállalkozó kedvű gyerekeket, pedagógusokat, szülőket a komlói Közösségek Házában másodízben megrendezett mézes napra, amely az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) komlói helyi szervezete által rendezett gyermekrajz-pályázat kiállítás-megnyitója és egyben díjátadó ünnepsége is volt.

Mézes heteken vannak túl azok a kistérségben élő óvodások, valamint általános iskolákba járó diákok, akik mézzel kapcsolatos alkotásokat küldtek a második alkalommal megrendezett „Legyen önnek is minden nap mézes nap!” elnevezésű rajzpályázatra. Az idei mustrára a tavalyinál is több pályamű érkezett: Magyarszékről, Komlón keresztül, Hosszúhetényen át egészen Szászvárig, szám szerint 311. (Az óvodákból 70, az általános iskolák alsó tagozatából 197, 48 pedig a felső tagozatosoktól.)

Menyes Vilmos a méhészek helyi szervezetének vezetője, a mézes nap házigazdája elégedettségének adott hangot a pályázók számát illetően. Emellett azt is kiemelte, hogy – különösen a felső tagozatosoknak köszönhetően – a méhész szakmát tekintve is egyre érettebb alkotásokat értékelhetett a zsűri. A jövő évi rendezvény sorsát is befolyásoló tény, hogy egyre többen állnak a rendezvény mellé; a méhészek mellett polgármesterek, sőt az OMME országos elnöke is felajánlott támogatást. Idén 160 alkotást állítottak ki, melyek alkotói egytől egyig ajándékkal, s természetesen – köszönhetően a méhészek nagyvonalúságának – mézzel térhettek haza.

A rajzpályázat idei tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy jó stratégiának bizonyult a legkisebbek megszólítása, hiszen a helyszíni kóstolók, valamint a korábbi mézes rendezvények hatására a fiatalok egyre többet tudnak a méhekről, a méhészek munkájáról, ami közvetve a mézfogyasztásban is jelentkezik. Menyes Vilmos végül felhívta a figyelmet a mézes nap legfontosabb mondanivalójára: hogy az istenek eledeleként is emlegetett méz – bár egy időben visszaszorult az étkezésünkben – évezredek óta az egészség megőrzésének egyik nagyon fontos forrása.