Minden talpalatnyi hely elkelt a komlói Német Kisebbségi Klubban, ahol dr. Glöckler Oszvald, a város díszpolgára volt a vendég. A Béke Nobel-díjat elnyert Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tudományos tanácsadója Páva Zoltán polgármester, valamint a Honismereti és Városszépítő Egyesület meghívására látogatott el szülővárosába, ahol nagysikerű előadást tartott a zord időjárás ellenére szépszámban megjelent érdeklődő előtt.

Már az előadás indítása sejteni engedte, hogy nem akármilyen előadás részesei lesznek, akik eljöttek a találkozóra. A kivetítőn ugyanis ez a felirat állt: „és nemzetközivé vált mára a Világ…” Ugye ismerősnek tűnik a mondat? – kérdezte Glöckler Oszvald, majd tréfásan megjegyezte: – Talán még el is tudnánk együtt énekelni… – mondta, majd komolyra fordítva a szót elmagyarázta, miért került ez a felirat a kezdőlapra.

Útjairól, a NAÜ-ről, az atomerőművekről is beszélt azelőadó
Útjairól, a NAÜ-ről, az atomerőművekről is beszélt az előadó

Többek közt azért – ecsetelte – mert egyre inkább eltűnnek az országok, földrészek közti határok. Az internacionalizmus helyett ugyan egy másik fogalom, a globalizmus jött elő, de a lényeg mindenképpen az, hogy a világ kinyílt. Ezt sok példával támasztotta alá, s ezek felsorolása közben megemlítette azt is: e szellem tette lehetővé, hogy a múlt év októberében a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület tagjai, valamint egy komlói (és egy paksi) középiskola tanárai, diákjai is ellátogattak Bécsbe a NAÜ-höz, ahol két komlói fiú (Pfeffer Roland és Kruzslicz Gergő) angol nyelvű előadást is tarthatott az ENSZ ottani központjában. Mint megtudhattuk, a látogatásról szóló cikk megjelent a NAÜ honlapján is, ahol közel két héten át vezető hír volt.

Glöckler Oszvald sok képpel is illusztrálta látogatását, s számos fotót mutatott be arról, munkája során merre is járt már a világban. Mindeközben hangsúlyozta: az, hogy a NAÜ-nek 145 tagországa van, s ezek közül 30-ban működő atomerőmű található, azt is jelenti, hogy valamennyi földrészen, minden nációval együtt kell élni, dolgozni – ezzel összefüggésben szólt az előítéletek mellőzésének fontosságáról, a tolerancia nélkülözhetetlen szerepéről.

Az előadást követően a hallgatóság kérdéseire válaszolva a NAÜ tudományos tanácsadója beszélt az atomenergiának ez energiaiparban betöltött egyre fontosabb szerepéről, megemlítve, hogy a világ különböző tájain több mint 50 ország szeretne atomerőművet építeni, s azt is elmondta: ma ehhez kevés a képzett szakember és szűkös a kivitelezői kapacitás. A találkozón ezután további érdekességeket, újdonságokat hallhattunk az atomenergiával kapcsolatban, s azt is megtudhattuk, hogy 12 év után hamarosan megválik beosztásától a NAÜ vezetője Mohamed El Baradei.

A nagysikerű előadás és az azt követő diskurzus után Szarka Elemér a Honismereti és Városszépítő Egyesület tiszteletbeli tagjává fogadta dr. Glöckler Oszvaldot, akinek az egyesület nevében egy komlói ajándékot is átadott, csakúgy, mint Páva Zoltán polgármester.