„Elismerés horgászoknak, Kitettek magukért a horgászpalánták; Megnyílt a sikondai kistó; Horgásztavak: üzem teljes kapacitással – ilyen című és ehhez hasonlóan pozitív kicsengésű írásokban számoltunk be az év folyamán a Komlói Bányász Horgász Egyesületet érintő eseményekről. Az alábbiakban akár éves leltárnak is felfogható beszélgetésünk következik Mátyás Jánossal az egyesület elnökével.

– Foglaljuk össze: milyen évet zárt a Komlói Bányász Horgász Egyesület 2008-ban?

Mondhatom, hogy mindenképpen sikereset. A gazdasági oldaláról nézve is, hiszen az egyesület nagyon jól gazdálkodott, s ebből következik, hogy szakmailag is, hiszen a haltelepítésünk is sikeres volt. Ez utóbbi ugyanis az egyik legfontosabb pillére annak, hogy stabil lábakon álljon az egyesület.

– Mekkora mennyiségű hal került a tavakba?

– Még csak előzetes számítgatásokon vagyunk túl, de azt már most tudjuk, hogy az idén megközelítőleg 140 mázsa halat sikerült betelepíteni a kezelésünkbe tartozó három vízbe. A fogási naplók leadási határidejét (január 10.- a szerk.) követően a kollégáim a napokban végzik az adatok összesítését, így a február 20-án esedékes küldöttgyűlésen már pontos számokkal tudok szolgálni arról, hogy 2008-ban hány kilogramm volt az egy főre jutó kifogott halmennyiség.

Év közben egyetlen gond akadt, mégpedig hogy a megrendelt 25 mázsa balatoni dévér nem érkezett meg, nem tudtak bennünket kiszolgálni. Ez egyébként alátámasztja horgásztársaim abbéli aggodalmát, hogy a Balatonból kifogyott a hal. A vezetőségi ülésen úgy döntöttünk, hogy – mivel megvan rá a pénz – tovább keressük a lehetőséget a halvásárlásra, s ha nem találunk dévért, akkor nemeshalat, akár pontyot hozunk mintegy 1,3 millió forint értékben.

– Így visszatekintve a 2008-as év meghatározó jelentőségű volt az egyesület jelene és jövője szempontjából.

– Úgy gondolom, hogy igen. Óriási munka áll mögöttünk. Ha most szétnézünk Sikondán, látható, hogy a tó és a környezete megújult, most kezdjük úgymond belakni a területet. Emellett öröm, hogy Pölöskével kapcsolatban sem kell negatív élményről beszámolni. Azzal együtt, hogy időnként sáros az odavezető út, mondhatom, hogy a horgászok visszaszoktak a tóhoz, tulajdonképpen visszaálltak a korábbi viszonyok.

– Melyek azok az aktualitások, amelyek jelenleg foglalkoztatják az egyesület vezetését?

– Kicsit megszigorítottuk a horgászrendünket, korlátoztuk a nagy halak kifogását. Azt gondolom, hogy egy horgász akkor sporthorgász, ha számára az élményt a hal megfogása és nem az elvitele jelenti. Ennek szellemében határoztunk úgy, hogy ponty hat kilogramm felett nem vihető el. Emellett a csukát és a süllőt 40 cm alatt szintén vissza kell engedni a vízbe. Továbbá visszatettük a kifogyóban lévő harcsát a nemeshal-kategóriába, mert azt gondoljuk, ő is a fauna része, szükség van a jelenlétére. A harcsát is érintik a változások – ettől kezdve csak 50 cm felett vihető haza.

Ugyanakkor – a jó gazdálkodásunk eredményeként – idén nem emeljük az engedélyek árait. Egy kivétel akad: a felnőtt napijegy 2400-ról 2500 forintra emelkedik, de mélyen hiszem, hogy ez a változtatás nem okoz elviselhetetlen terhet horgásztársainknak.

– Milyen anyagi és egyéb lehetősége álltak az előző évben, illetve állnak 2009-ben az egyesület rendelkezésére?

– Évente mintegy 7,5-7,8 milló forintból gazdálkodunk. Sokat jelent számunkra a város önkormányzati tulajdonú cégeinek segítsége – gondolok itt a Városgondnokságra, a vízműre és a fűtőerőműre. Ők a maguk módján, nem visszaélve a lehetőségeinkkel nagyon sokat segítettek. Fájó viszont, hogy egyre kevesebben végeznek az egyesület javára társadalmi munkát.

– A KBHE-nek egyre nagyobb a súlya a megye horgászéletében.

– Számomra is nagy elismerés, hogy a megyei szövetés alelnöke lehetek, de rajtam kívül Szigeti Szabolcs és Hovorka Béla is tagja a megyei küldöttgyűlésnek. Előbbire az ifjúsági és sportbizottságban is számítanak.

A sikerek mellett az árnyoldalakról is szóljunk, hisz szinte minden évben gondot okoznak a fegyelmezetlenségek.

– Igen, sajnos megnövekedett a fegyelmi ügyek száma. Nehezen mondom ki – de ebben vezetőtársaim is osztják véleményemet –: évente egy telepítésnyi halat ellopnak. Ezt nem tudom másként megfogalmazni, közel 500-700 ezer forint értékű a kár. Ezért az ellenőrzéseket megszigerítjuk, március 1-jétől – még a pluszköltségeket is felvállalva – megduplázzuk a halőrök számát. Egyrészt mert a napijegyes vendéghorgászokat ki kell szolgálni, másrészt érezze mindenki, hogy a tavainknál folyamatos az ellenőrzés. Ennek érdekében a társadalmi halőrökkel is egyeztettem. Mindezt természetesen a tisztességes horgászok védelmében.

– Mit hozhat a 2009-es esztendő?

– Ahogy említettem gazdálkodásunk stabil, így nagyon nagy meglepetések nem érhetnek bennünket. Ha az idei szintet tudnánk tartani a halasításban, s a fegyelmi ügyek száma is csökkenne egy kicsit, akkor egy év múlva azt mondhatnám, nagyon elégedett vagyok.

Kosár