A híradásokból már ismeretes: ismét jön az influenzaszezon. A Dél-Dunántúlon, Baranyában is megtöbbszöröződött azok száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz.

Eddig 1,3 millió adag ingyenesen használható oltóanyagot adtak ki a háziorvosoknak, de ezt 1,5 millióra növelnék, mivel az ország több pontján hiánycikk lett a szer.

Az influenza gyorsan alakul ki, és amíg egy náthát egy, addig az influenzát két hét alatt pihenjük ki. A megfázás szövődménye arcüreg- vagy fülgyulladás, az influenzáé pedig tüdőgyulladás, szív- és veseprobléma lehet. Mint minden betegségnél, ennél is fontos a megelőzés. Ne hagyjuk ki étrendünkből a friss zöldséget, gyümölcsöt, sétáljunk sokat friss levegőn, és a gyógynövényből készült teák, a vitaminok szedése is segíthet egészségesnek maradnunk.

Ha viszont már elért minket a betegség, akkor fontos a megfelelő kezelés. Pihenjünk, amennyit csak tudunk, igyunk sok folyadékot. Szinte mindenki házipatikájában felelhető a méz, aminek fogyasztása ilyenkor pláne javasolt, és szervezetünkbe sok C-vitamint is vigyünk be – akár facsart citrusfélék, akár tabletta formájában. Ha kamillás, sós vagy hagymás forró főzet felett lélegzünk mélyeket (inhalálunk), az szintén sokat segít a gyógyulásban.