A Kökönyösi Oktatási Központ szakképző iskolai tagintézményében november 9-10-11-én nyílt napokat tartottak az iskolaválasztás előtt álló nyolcadikosok számára. A program keretében Varga Sándor tagintézmény-vezető ismertette a továbbtanulási lehetőségeket.

Bemutatót is tartottak a nyílt napon
Bemutatót is tartottak a nyílt napon

Mint elhangzott, az általános iskola elvégzése után az ide jelentkezők folytathatják tanulmányaikat szakközépiskolában is, ahol három szakirány (ruhaipar, környezetvédelem, faipar) közül választhatnak – ez a képzés a 12. évfolyamon, érettségivel zárul. Járhatnak ezenkívül szakiskolába, ahol a 9-10. osztály elvégzése után a szakképző évfolyamokon (11-12., illetve 11-13.) szerezhetnek szakmát. A szakmakínálat: bútorasztalos, bolti eladó (élelmiszer- és vegyiáru-eladó, ruházati eladó), kőműves, karosszérialakatos, szerkezetlakatos, szabó, hegesztő, gépi forgácsoló, szociális gondozó és ápoló, panziós, falusi vendéglátó. Előreláthatóan a jövő évtől már 8. után is lehet szakmát választani.

A 9-10. osztályt végzettek, valamint a szakmával rendelkezők folytathatják tanulmányaikat a felnőttképzés nappali tagozatán, ahol 3 év után érettségi vizsgát tehetnek; az esti képzésben 3 esztendő után a szakmunkásképzőt végzettek, 4 év után pedig a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők szerezhetnek érettségi bizonyítványt. A tagintézményben egy idegennyelv (angol vagy német) tanulása kötelező, a gyakorlati képzőhelyeket pedig – a bolti eladó kivételével – az iskola biztosítja. Az érettségizett fiatalok egy vagy két év alatt szerezhetnek bútoripari, települési környezetvédelmi, ruhaipari technikus, vagy műanyag-feldolgozó szakmát.

A speciális szakiskolában a sajátos nevelési igényű, eltérő tantervű általános iskolát végzett tanulók szakmai képzése folyik – gyógypedagógusok közreműködésével -, mégpedig textiltermék-összeállító, sütőipari munkás, asztalosipari szerelő, konyhai kisegítő részszakmákban. Azok a fiatalok, akik a 16. életévüket betöltötték és az általános iskola 6., illetve 7. osztályát sikeresen befejezték, egy- vagy kétéves felzárkóztató oktatás után szakmát tanulhatnak. 

A vidéki tanulók elhelyezését az intézmény korszerű, otthonos kollégiumukban biztosítja. Adott náluk a rendszeres, sokféle sportolási lehetőség és működtetnek szakköröket és kultúrcsoportok at is. 

A tagintézmény igazgatójának ismertetője után az érdeklődő nyolcadikosok megtekintették az iskoláról szóló filmet, meghallgatták az IDU elnökének beszámolóját a diákéletről, majd – egy rövid műsor erejéig – betekintést nyertek az iskola kulturális életébe is. Azt követően a kollégiumban bemutatóval egybekötött tájékoztatást kaptak a szociális gondozó szakmáról, majd meglátogatták az asztalos-, vas- és ruhaipari tanműhelyt, a kereskedelmi kabinetet és a környezetvédelmi labort.