Tanoda

– A tavalyi esztendőben számos területen értünk el sikereket – tájékoztatta lapunkat a komlói Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Hegedűs Istvánt az elmúlt év rövid értékelésére kértük és ezévi terveikről is kérdeztük.

– Több tanfolyamot is elindítottunk – ilyen volt egyebek mellett a gépjármű-vezetői képzés, valamint a táncoktatás, és 2008-ban sikerült megoldani a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek üdültetését is – gondolok itt elsősorban a siófoki és a balatonmáriai táboroztatásra. A foglalkoztatás terén úgyszintén eredményesen tevékenykedtünk, hiszen sokan vettek részt a közmunkaprogramban. Összességében tartalmas és eredményes évet tudhatunk magunk mögött.

Hegedűs István azt is elmondta, hogy idén legalább annyi kulturális és szórakoztató programot szeretnénk szervezni a hátrányos helyzetű gyermekek számára, mint a tavalyi évben. Emellett bízik benne, hogy egyre több roma ember dolgozik majd rendszeresen. Ebben a kisebbségi önkormányzat is igyekszik segíteni nekik, hiszen olyan szakmák elindítását tervezi, melyek versenyképesek lehetnek a munkaerőpiacon. – A Dankó Pista Közösségi Ház pedig az eddigiekhez hasonlóan továbbra is segít mindenkinek, akinek problémát okoz valamilyen hivatalos levél megfogalmazása, kitöltése, az eligazodás a paragrafusok útvesztőjében – teszi hozzá a kisebbségi vezető.

Végezetül hangsúlyozta azt is: nagyon fontos lenne, hogy a nyolc osztály befejezése után minél többen tanuljanak tovább, hiszen azáltal így nyílik lehetőség arra, hogy a cigányság végre felemelkedjen.