Azok a komlóiak, akik évtizedeken át voltak részesei például május elsejei felvonulásoknak, bányásznapi zenés ébresztőknek, bizonyára sokszor hallották a Komlói Bányász Fúvószenekar játékát, kötődhetnek ehhez a zenéhez. Ennek ellenére a Honismereti és Városszépítő Egyesület vezetői is meglepődtek, hogy teljesen megtelt a Német Klub azon a délutánon, amikor bemutatták a “Régmúlt időkből” című, az egyesület gondozásában újonnan megjelent CD-t.

A Közéleti Klub rendezvényén Jégl Zoltán alpolgármester rövid köszöntője, majd Páll Lajosnak a vendég Várnai Ferencet és a CD születésének előzményeit, körülményeit bemutató szavai után maga a vendég, a Pécsi Rádió egykori munkatársa vette át a szót. Mint elmondta, örömmel vállalta, hogy segít a CD anyagának összegyűjtésében, s hosszasan sorolta ennek okait is. Annak is örül – tette hozzá -, hogy ilyen sokan eljöttek a bemutatóra, s gratulált a Közéleti Klub eddigi tevékenységéhez.

Aztán hozzáfogott a CD-n szereplő művek, valamint azokon keresztül a fúvószene történetének, fejlődésének, sokszínűségének bemutatásához. Nagyon sajátos zene ez – hívta fel rá a figyelmet, majd különböző részletek bejátszásával be is mutatta az összeállításban szereplő műfajok sajátosságait.

Mondandóját nagy élvezettel adta elő, s ez lassan, de biztosan a hallgatóságot is magával ragadta. Mint mondta, az ő szakmai segítsége csupán egy mankó ahhoz, hogy az érdeklődők élvezettel hallgathassák ezt a CD-t. Az előadás végén vastaps jelezte: Várnai Ferenc zenetörténeti órája sikeres volt.