Hónapok óta várta már az önkormányzat, hogy végre a 2. fordulóban is döntés szülessen a regionális operatív program „Integrált kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központjaik fejlesztése” című kiírásán. Az első fordulóban ugyanis nyert a komlói pályázat, ám a konkrét támogatási határozat még váratott magára. Idáig.

A napokban megérkezett döntés értelmében a több mint 1,3 milliárd forintos beruházáshoz csaknem 1,2 milliárdos támogatást nyert Komló és a szintén érintett hat környékbeli település – mondja a városháza intézmény-felügyeleti irodájának vezetője. 

A volt Kazinczy középiskolában számos fejlesztés következik (Fotó: Péter Szabó Zoltán)
A volt Kazinczy iskolában számos fejlesztés következik (Fotó: Péter Szabó Zoltán)

Laho Andrea részletekkel is szolgál – eszerint a Kökönyösi Oktatási Központ kialakítása keretében kétféle fejlesztésre – eszközbeszerzésre és akadálymentesítésre – minden érintett intézményben sor kerül: Komlón az új központ  Alkotmány utcai székhelyén (a volt Kazinczyban) és a Ságvári utcai egységben (a volt 501-esben), a Gagarin Általános Iskolában, a Sallai utcai és a Körtvélyesi Óvodában, valamint a Magyarszéki Általános Iskolában, a Magyarszéki, a Ligeti és a Magyarhertelendi Óvodában. 

A diákok a többi közt 19 új tantermet is kapnak (Fotó: Péter Szabó Zoltán)
A diákok a többi közt 19 új tantermet is kapnak (Fotó: Péter Szabó Zoltán)

Ezen felül a legtöbb munka az Alkotmány utcai székhelyet érinti, ahová – amint arról korábban beszámoltunk – a következő tanévre  már a gimnazisták is átköltöznek. Itt 19 új tantermet és kiegészítő helyiségeket (könyvtár- és étterem, orvosi szoba) is kialakítanak, lecserélik a nyílászárókat, utólagosan hőszigetelik az épületet, annak gépészeti rendszerét (víz, szennyvíz, fűtés) is felújítják. A Ságvári utcában a kollégium rekonstrukciója követezhet.

Szintén  Komlón, a már említett Gagarin iskolában új tornacsarnok, konyha, étterem, könyvtárterem, két-két informatikaterem és nyelvi labor is készül; vizesblokk-felújításra, nyílászáró-cserére és utólagos hőszigetelésre is sor kerül.

A tervek szerint az év végétől vagy a jövő év elejétől 2010 nyár végéig tartó beruházás kapcsán Páva Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő hozzátette: örül, hogy végre pont került a hosszú pályázati eljárás végére és megkezdődhet ez a több települést is érintő, jelentős fejlesztés. Azt mondta, a kivitelező kiválasztásakor pedig alapvető szempont lesz, hogy a munkálatokban mekkora szerepet szán komlói vállalkozásoknak.