Erőgyűjtés a versekből, írásokból egy-egy baráti hangulatú délutánon, hogy könnyebb legyen élni a sokszor gondokkal teli hétköznapokban – talán így összegezhetjük a Nyugdíjas Könyvbarát Kör összejöveteleit.


olvasasnetA Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség által 1998-ban Nívódíjjal kitüntetett közösség tagjai 1985 óta járnak minden második hétfőn a  programoknak otthont adó könyvtárba, ahol egykor Keserű Jánosné, közel 15 éve pedig Czanik Istvánné várja a szépirodalmat kedvelőket. Az idén őszi-téli eseményekről, terveikről Czanikné Jutka néni számolt be lapunknak.

– A szeptemberi első találkozásunkon – ahogy minden évben – számbavettük a távollévőket, hogy kiről mit tudunk, ki beteg stb., és mindenki elhozott egy-egy szép írást, amely a nyár folyamán megérintette őt. A következő alkalommal értékeltük az első félévet, átnéztük pénzügyi helyzetünket és terveinket. Ami a már eltelt időszakot illeti, az önkormányzattól a civil szervezetek támogatására szóló keretből 50 ezer forintot nyertünk, melynek egy részét a remekül sikerült, tartalmas, bajai irodalmi kirándulásunk idegenvezetőjének díjazására fordítottuk. 

A közösség vezetője aztán arról is tájékoztat, hogy egy nagyobb összegből most egy felejthetetlennek ígérkező előadói délután költségeit fedezik: Sólyom Katalin színész és előadóművész lesz a vendégük a 20. század költőinek, íróinak tollából született irodalmi összeállítással. A Nemzeti Civil Alaptól nyert 100 ezer forinttal pedig a társaság megalakulásának 25. évfordulójára tervezett, közel 150 oldalas kis könyvük nyomdaköltségét egészítik ki. Az eddigi három kiadványuk után ebben a tagok kedvenc költőikről, verseikről vallanak. Czanik Istvánné azt mondja, az anyaggyűjtés lassan lezárul, és kíváncsian várják, mely alkotások állnak a tagok szívéhez legközelebb. 

– Októberben a könyvtár által szervezett “Egészséges nagyik” rendezvénynek leszünk aktív résztvevői – folytatja -, majd Benedek Elekre a nagy mesemondóra emlékezünk születésének 150. évfordulóján. A hónap végén pedig még egy születésnapos kerül az ünnepelendők sorába, hiszen 250 éve látta meg a napvilágot a “széphalmi mester”, a nyelvújító Kazinczy Ferenc. Aztán vár ránk még az újbor költői gondolatokkal való hagyományos megünneplése, Kányádi Sándor szép írásai, és persze a mindig meghitt, karácsonyi évzáró délutánunk. Örömteli számomra, hogy a mintegy 60 fős létszámunk stabil, mert a betegség miatt távolmaradók helyett mindig jön közösségünkbe egy-egy ifjabb irodalombarát.