Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsában töltött be elnöki tisztet, akkor hívta életre a Zenei Világnapot. Javaslatára az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjává nyilvánította, s azóta ezen a napon a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívunk. 

Komlón az idei október 1-jén az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Színház- és Hangversenyterem hívta ünnepi hangversenyre az érdeklődőket. – Nehéz feladatom van, hiszen ami értékeset és szépet szavakban el lehet mondani a zenéről, azt már sokan és sokszor elmondták szerte a világon; amihez pedig kevés a szó, azt “csak” érezni lehet – mondta el köszöntőképpen a személyes élményeit, érzéseit tartalmazó, közvetlen és nagyon emberi gondolatait dr. Makráné Kónya Melinda, a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola kórusának karnagya. Felvillantásaiból áradt a zene és gyerekek iránti szeretete, és felhívta a figyelmet arra, hogy a zene az élet fontos része kell legyen, amely nélkül lehet, de nem érdemes élni! Ezenkívül rámutatott arra is, milyen nagy szerepe van a jó szülőnek abban, hogy gyermekét rávezesse a  legmegfelelőbb útra és ott is tartsa, a majdani igazán teljes és sikeres élet érdekében. 

 A kórus, valamint az EFAMI tanárai és diákjai jóvoltából kapott zenei élménnyel 34. alkalommal is méltóképpen ünnepelhettünk Komlón, és a közönség ezévben is kapott meglepetést: Sárkány Kázmér az Állami Operaház elismert magánénekese – aki Komló szülötte – ismét felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a jelenlévőket. Azt a megrendítő, mégis szívmelengető érzést, amikor kincset érő hangján árad Katona József: Bánk Bánkjából a “Hazám, hazám, Te mindenem…”, valóban nem lehet szavakkal kifejezni. Át kell élni, amikor az egész színháztermet betölti és az ember lelkéig hatol a „Szép érted élni,érted halni, Te hős magyar hazám!”. 

Mi átélhettük, köszönjük!