A találó „Találkozások” címet kapta a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében rendezett kiállítás, melynek szeptember 29-i megnyitójára a muzeális gyűjteménybe várták az érdeklődőket. A Komlói Nyugdíjas Egyesület tagjai és a múzeum dolgozói immár 5. alkalommal fogtak össze, hogy a szépet és értékeset szerető embereknek ismét színvonalas élményt adjanak.

A jelenlévőket dr. Iván László az egyesület elnöke köszöntötte elsőként, majd Jakab Józsefné a rendezvénynek otthont adó intézmény vezetője kalauzolt el bennünket a Komló egyik testvérvárosából Valpovóból, a zselici Csebényből érkezett, valamint helyi nyugdíjasok által készített alkotások, továbbá múltidéző használati tárgyaik között.

A gyönyörű csipkék, hímzések, foltvarrások, faragások, festmények, fotók, intarziaképek; kovácsoltvasból, gyufaszálból készült csodák mind-mind értéket jelentenek alkotóiknak és környezetüknek, és most  esztétikai élményt adtak a kiállítás megtekintőinek. Érdekes színfoltja a tárlatnak a csebényi Borsos család kezdeményezésére összegyűjtött, a sváb kultúrát idéző emlékkiállításból elhozott ízelítő, melyben ott vannak a kenderfeldolgozás egykori eszközei, a valpovói fotókon pedig a lenföldektől a kész vászonig követhetjük a hasonló folyamatot.

A kiállításnyitó hangulatát Blumenschein Alinka és Kiss Anikó gyönyörű dalai, hegedű- és brácsajátéka alapozta meg.