Javában zajlanak Komlón a pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozatához kapcsolódó rendezvények. Városunkban továbbra is hárman dolgoznak az EKF keretein belül: Szamos Krisztina, Hoppa Máté és Somfalvy Gergő.

Természetesen az ősszel tovább folytatódnak a programok – tájékoztat Hoppa Máté. Szeptember 29-én a Városi Helytörténeti Múzeumban régi használati tárgyak gyűjteményéből láthatnak az érdeklődők egy tárlatot, majd október elején a Színház- és Hangversenyteremben nyílik egy fotókiállítás, mely elsősorban a Mecsek természeti szépségeit mutatja be, de megismerhetjük belőle Erdély és Svájc meseszép tájait is.

Hoppa Máté
Hoppa Máté

– Nagy vonalakban a jövő évre is összeállítottuk már a műsorterveket – folytatja. – Szeretnénk elindítani egy helytörténeti előadássorozatot, mely Komlót és a kistérséget mutatja be. Terítékre kerül városunk múltja, a bányászat, illetve a környékbeli települések története. A „Rejtett kincsek” elnevezésű rendezvény keretein belül előregyártott táblákat helyezünk ki a város forgalmasabb pontjaira, melyek iránytűként szolgálnak, hogy merre találhatóak Komló és a bányászat nevezetességei, emlékhelyei. Így az ide látogatók közelebb kerülhetnek a városhoz, a helyiek pedig jobban megismerhetik környezetüket. Szeretnénk kiaknázni azt a számtalan elfekvő értéket, melyet a Kelet-Mecsek nyújt. Vannak olyan gasztronómiai jellegzetességek, illetve természeti szépségek, melyek kifejezetten csak erre a környékre jellemzőek.

Somfalvy Gergő, az EKF programszervezője másféle programokra hívja fel a figyelmet: – A komlóiak a közeljövőben számíthatnak rendhagyó módon előadott színházi produkciókra is, melyek eddig talán kevésbé voltak ismertek. Szokványostól eltérő helyszínen, nem a színház pódiumán, hanem osztálytermekben, művelődési házakban, vagy szabadtéren lépnek fel különböző társulatok.

Szamos Krisztina kulturális koordinátor pedig azt meséli, hogy ő elsősorban gyermekprogramokban gondolkodik. Tervei között szerepel családi piknikek szervezése, ahol a gyerekek szüleikkel együtt vehetnek részt a különböző rendezvényeken, mint például a játszóház, mesejáték, ügyességi versenyek.

A szervezők elmondása szerint 2010-ben az EKF-hez kapcsolódó nagyrendezvények is folytatódnak: a Magyar Kultúra Hete, az Örökség Fesztivál, a MindenMás fesztivál, a kórusfesztivál, a TópArt sorozat, valamint a 2010-es Komlói Napok lesznek a kiemelt programok. Ezen felül pedig Komló mint partnertelepülés a pécsi rendezvényekhez is kapcsolódik majd.