– A fejlesztések számos komlói cégnek adnak munkát – mondja Páva Zoltán polgármester, aki szerint a beruházások nagy segítséget jelentenek a vállalkozásoknak. A cégek munkához jutásának Polics József a Fidesz választókerületi elnöke is örül,  de egyébként többmindenről is más véleményen van.

Jól haladnak a tervezett beruházások a városban – mondja Páva Zoltán az elmúlt két hónap legfontosabbnak ítélt eseményeit, történéseit összegezve, értékelve. A polgármester büszkeségét fejezi ki amiatt, hogy teljesen komlói vállalkozások végezték azt a 170 millió forintos ráfordítással elindított beruházást, mely kilenc intézmény rekonstrukcióját (nyílászáró-csere, fűtéskorszerűsítés, külső felújítás) foglalta magában. Emellett befejeződött a városháza tető-felújítása is.

Az úgynevezett KEOP-pályázat keretében Komló végezheti a legnagyobb fejlesztést – utal aztán a zobáki forróvizes kazán megépítésére, mely beruházásnak az alapkövét a Komlói Napok keretében tették le. Páva Zoltán sorolja a fejlesztés előnyeit – eszerint az elsősorban biomassza-tüzelésű létesítmény teljesen környezetbarát lesz; a városban évi 7,5 tonnával csökken a széndioxid-kibocsátás; a beteg fák, korhadt ágak felhasználásával 105 hektárnyi önkormányzati erdő lesz rendberakva; olcsó energiához jut a város, csökken majd a központi fűtés díja; végül pedig ebben a beruházásban is részt vehetnek, munkához jutnak komlói cégek.

A Közösségek Háza és a színház nagyszabású felújítása ügyében a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik – mondja aztán -, és jövő nyárra ez a munka is véget ér. A polgármester hangsúlyozza: komlói cégek ebben a beruházásban is szerepet kapnak – amit pedig csak a náluk nagyobb vállalkozások tudnak elvégezni, azok között is úgy pályáztatja meg az önkormányzat a feladatokat, hogy az elbírálásban előnyt jelent majd, hogy melyik von be több alvállalkozót.

Áttérve a jóval több mint egymilliárd forintos iskola-felújítási beruházásra, Páva Zoltán arról tájékoztat, hogy a pályázat 2. körénél, a konkrét tervek elbírálásánál tart az ügy. Pár napon belül végleges döntés várható, az önkormányzat pedig már előkészítette a közbeszerzési eljárást. Ebben a fejlesztésben fővállalkozó ugyan nem lehet komlói cég – azok ehhez kevéssé tőkeerősek -, de dolgozni biztosan tudnak majd benne ők is.

A városvezető emlékeztet arra, hogy az önkormányzat helyi cégektől befolyt adóbevétele 50 millió forinttal kevesebb volt a vártnál. A részletfizetési kedvezmények, egyéb engedmények mind azt célozzák, hogy ne menjenek tönkre a vállalkozások, hanem vészeljék át a nehéz időszakot – emeli ki.

A Sikonda Wellness Hotel és Fürdő kapcsán a polgármester azt mondja, örül, hogy egy új társaság átvette az üzemeltetést, hiszen Komlónak alapvető érdeke a létesítmény jó működése. Az a szándék pedig továbbra is megvan, hogy olyan, tőkeerős szakmai befektető is érkezzen, aki a szállodai szobák számának bővítését és konferenciaterem kialakítását is vállalja.

A Volán több pénzt kért tőlünk, mert mindent nyereségessé akarnak tenni, de oldják meg másból; mi nem akarunk és nem is tudunk adni – reagál aztán a közlekedési társaság kiszervezési elképzelésire. Hozzáteszi: az önkormányzatnak a tárgyalásokon az is alapvető célja, hogy sofőrök munkahelye ne kerüljön veszélybe, a járatok száma pedig ne csökkenjen.

A város nehéz költségvetési helyzetéről egyébként Páva Zoltán azt mondja: a tervezett hiányt tartani tudják, egy keveset lefaragni is sikerült belőle. Változatlanul gond azonban, hogy a normatíván felül az önkormányzatnak az erejét meghaladó mértékű támogatást kell adnia. Éves szinten ez háromezer embernek fejenként 173 ezer forintot jelent. Ez az összesen mintegy félmilliárd forint, plusz a kórházra költött szintén félmilliárd hiányzik a város kasszájából – emiatt kell állandóan hitelt felvenni – magyarázza.

Az önkormányzat kapcsán a polgármester kitér Geisz István képviselő elhunytára is, ami szerinte jelentős veszteség az önkormányzat számára. Úgy fogalmaz: a város egy nagyon nagy tapasztalatú, kiváló szakembert veszített el, aki még betegen is azért dolgozott, hogy pénzt teremtsen elő az oktatásra, a sportra és a többi területre. – Az pedig személyes tragédiám, hogy Geisz Pista személyében ifjúkori jóbarátom távozott közülünk – teszi hozzá.

Páva Zoltán a továbbiakban még köszönetet mond a komlói civil szervezeteknek az elmúlt időszakban megvalósított rendezvényekért. A Civil Nap, a környezetvédelmi tábor és a Komló Napok is jól sikerültek – mondja -, s az utóbbi, a legnagyobb program kapcsán külön kiemeli, hogy összességében a bányász hagyományokhoz méltó, minden korosztálynak érdekes, magas színvonalú ünnepen vagyunk túl.

Végül a sport is terítékre kerül: Komló polgármestere szerint pozitívum, hogy Czukor Zoltán személyében kellő sportszakmai tapasztalattal rendelkező személy került a KBSK élére; a kézilabdázókat illetően pedig arról tájékoztat, hogy a város vezetői igyekeznek további támogatókat szerezni a csapat mellé. Befejezésképp aztán megemlíti, hogy októberben igazi sportcsemege, első osztályú raliverseny lesz Komlón.

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Polics József a Fidesz választókerületi elnöke így látta az elmúlt két hónapot:

A beruházásoknál örvendetes, hogy több mint 10 éves unszolás után végre komlói cégek lehetnek a kivitelezők. Ám az örömbe üröm is vegyül: az intézményi felújításoknál a szept. 1-jei iskolakezdés mintha új körülmény lenne. Néhol áldatlan állapotok fogadták a nebulókat az évnyitón, azt volt ahol építési törmelék mellett tartották meg.

Tisztázandó: nem új erőmű, hanem kazánház építésére kerül sor. Kétséges a polgármester által a beruházás révén ígért 20-25%-os díjcsökkenés, a kivitelezésre ugyanis a fogyasztóktól legtávolabb kerül sor, az új létesítmény csak időszakosan üzemel majd, értékesítésre villamosenergiát nem termel. Miért épp ott valósul meg a beruházás? Nem biomasszával, hanem – a helyi adottságokat kihasználva – geotermikus energia hasznosításával kéne foglalkozni. Az utóbbi nem jelent környezetterhelést.

Sikonda üzemeltetési kérdése sokmindennel összefügg. A beruházás a Széchenyi-tervből valósult meg, a szemközti önkormányzati terület (kerékpárút, parkoló) még ma is rendezetlen. A beruházás indításánál is hiányzott az önkormányzati segítség, ami gazdaságosabbá tehette volna a működtetést, és az üzemeltetést később sem támogatták, pedig a beruházás jelentős állomás volt a kitörési pontként sokat emlegetett idegenforgalom szempontjából.      

A Volán-kiszervezés kérdésében máig nem láttunk vizsgálati eredményt, hatástanulmányt, nem ismerjük a tartalékokat, a veszteségesség valódi okait. A privatizáció magában nem javít a szolgáltatás minőségén, a munkavállalók helyzetén, s Komlón nem támogatható a jelenlegi foglalkoztatást veszélyeztető döntés. A társaság gazdaságos működtetése állami feladat.

Komló költségvetési helyzetét illetően régóta próbáljuk a városvezetést rávenni arra, ne kendőzze el a gondokat. Mindig azt a választ kaptuk észrevételeinkre, költség-megtakarító javaslatainkra: nincs gond, kezelhető a hiány. Ma már az önkormányzat napi működése veszélyeztetett, gond a kisebb összegű számlák határidős kifizetése is. Az önkormányzat hitelt csak plusz biztosítékok árán kaphat, és eladósodottságunk nő, ha az önkormányzatok támogatását a kormány tovább kurtítja.

A sportban az elmúlt 10 évben az történt, amit a polgármester és csapata akart. Másra hárítani a felelősséget félrevezetés. Itt is pazaroltak (holdudvar helyzetbehozása, rokonság magas fizetéssel, ingyen szolgáltatásokkal itt-tartás, helyi tehetségek helyett drága idegenlégiósok). Mi mindig a város méretéhez igazodó, kiszámítható finanszírozású, főleg a helyi tehetségekre, emberi tartalékra épülő sportot támogattunk. Nem lehet azt a területet magára hagyni, melyet korábban ész nélkül támogattak. A városvezetésnek nem hisztiznie kell, hanem a problémákat megfelelően kezelni.