1981-ben a Rokkantak Nemzetközi Éve magyar eseménysorozatának szervezésére, lebonyolítására létrehozott nemzeti szervező bizottság szeptember 18-át nyilvánította a Rokkantak Napjává. Városunkban 2005-ben hozták létre a Rokkantak Fantasztikus Klubja Közhasznú Egyesületet, amely aktív korú, megváltozott munkaképességű embereket fog össze. Vezetőjüket Szabó Attilát kérdeztük a világnap kapcsán.

– Mit jelent önöknek szeptember 18-a?

Szabó Attila
Szabó Attila

– A világnap a mi ünnepük, egyfajta figyelemfelhívás ránk és egyesületükre, melynek működése, munkája nagyon fontos a mozgásukban korlátozott emberek számára. Úgy gondolom, minden sérült embernek joga van a méltó élethez olyan körülmények között, amelyek biztosítják méltóságát, erősítik önbizalmát és megkönnyítik aktív részvételét a közösségben.

– Mennyire könnyű egy mozgáskorlátozott embernek közlekednie, különböző intézményekbe bejutnia Komlón?

– Sajnos nem könnyű a közlekedés, az ügyintézés és az intézményekbe bejutás sem. Például a Sportközpontnál hiába van kialakítva a bejárat, a mozgássérült embereknek nem működik, vagy ha be is jutunk, a medencénél nincs vízbeemelő, így nehézkes az úszás. Több intézményben sincs kapaszkodókorlát, az egyesületünk helyiségébe ke-rekesszékkel nem lehet bemenni, egyszóval az akadálymentesítés még nem megoldott helyi, de országos szinten sem.

– Milyen programokon szoktak részt venni, illetve milyeneket szerveznek a klubtársak részére?

– A nagyobb városi rendezvényeken mindig jelen vagyunk, rendezünk bálokat is – például farsangi, illetve az épp közelgő Katalin bált -, minden évben ellátogatunk a kaposvári fürdőbe, s jövőre görögországi utat is szervezünk. Programjainkon bárki részt vehet, ügyfélfogadást pedig  a Kossuth utca 115-ben minden kedden 14-18 és csütörtökön 15-18 óra között tartunk.

– Milyen segítséget tudnak adni az érdeklődőknek?

– Nemcsak tagjainknak, hanem a kistérségből hozzánk érkezőknek is intézzük a többi közt a lakás-átalakítási támogatást, melynek lényege, hogy akár 150, illetve 250 ezer forintot kaphat az államtól az, aki megfelel a törvényi feltételeknek. Az elmúlt évben 55 millió forintot tudtunk Komló és környékén az érintetteknek kifizetni. Ezenkívül fogyatékossági, vagy bármely más ügyben segítünk a hozzánk érkezőknek az említett ügyfélfogadási időben.