A Komlói Napokon három kiállítás is jelezte, hogy az 1840. augusztus 29-én Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós maradandót és számunkra jelentős újdonságot ismertetett a Magyar Tudós Társaság ülésén, mikor is bemutatta a fényképek készítésének csodáját. 2003 óta minden évben ebben az időpontban a Magyar Fotográfia Napja ad lehetőséget a visszatekintésre.

A KIES Fotóklub tagjainak – Árgyelán György művészeti vezető útmutatása alapján – a Közösségek Háza alsó szintjén megnyitott kiállítását szeptember 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a színház aulájában pedig a Schmidt Barbara színházfotóin megörökített különleges pillanatokba kaphatnak betekintést a látogatók.

Az 1933-ban született és 2002-ig aktívan, másokért tevékenykedő, mindig mosolygós Czanik István fotográfus emlékkiállításának megnyitója nemcsak attól volt különleges, hogy a helyszínét adó Közösségek Háza galéria ezentúl az ő nevét viseli, hanem mert a sok tanítvány, barát, ismerős, volt kolléga szeretetteljes kötődése érezhető, szinte kézzel fogható volt a levegőben.

“1969 – 1999-ig működött Komlón egy fotószakkör a volt Úttörőházban, majd a Későbbi Gyermek- és Ifjúsági Házban. Vezetője Czanik István volt, aki a 30 év alatt nehezen összeszámolható, nagy létszámú tagsággal büszkélkedhetett. Egy olyan csoport volt, amelynek szakmai eredményeire büszke lehet Komló város és bátran beírhatja krónikájába. Országos és nemzetközi elismeréseket hozott a városnak, több nemzedék tagjainak nyújtott életreszóló fotós technikai tudást, érdeklődő, figyelő, a környezete iránt fogékony embereket nevelt.”  Ezeket a gondolatokat Czanik István párja Jutka néni vetette papírra, és hogy nagyon sokan egyetértenek vele, azt a megjelentek nagy létszáma is bizonyította – mely így is csak töredéke volt mindazokénak, akik Pista bácsit szerették és tisztelték.

A szakkör és a város múltját idéző életképek, újságcikkek, albumok, a régi fotómasinák, technikai eszközök sajátos hangulatát mindekinek ajánlom. A galériában töltött néhány perc ad egy szeletet a múltból, bepillantást enged az egykori szakkör értékes világába, és nem utolsósorban felvillant egy darabkát Czanik István életművéből.