Kedvelt muzsikák, dalok, táncok – sok-sok műfajban, stílusban és hatalmas mennyiségben. Tömören így összegezhetnénk a Komlói Napok programsorozatából a zenés kulturális szórakozást biztosítókat. Bár különböző okokból az eredetileg meghirdetett időpontokhoz képest kisebb és nagyobb csúszások is előfordultak, de azért kellő türelemmel mindenki csemegézhetett és élményhez juthatott a gazdag kínálatból.

Az aerobikot és modern táncot kedvelőket a Fonti5, a T-Dance és a Szilvási Sportaerobik ifjú táncosai kényeztették el, akik három napon is megmutatták tudásukat az Eszperantó tér, illetve a Komlóért Expo színpadán. Az utóbbi csapat tagjaival beszélgetve megtudtam, hogy szívesen lépnek fel “hazai pályán”, ahol a család és barátok már stabil rajongótábort biztosítanak, de idegenben sem félnek a megmérettetéstől. Repertoárjukat évente frissítik és sokat edzenek, hogy közönségüknek tudjanak újat mutatni és persze soha ne okozzanak csalódást.

Péntek este az egykor “a Magyar Blues Királya” címet elnyert Deák Bill Gyula koncertjére gyülekeztek a műfaj kedvelői. Természetesen köztük volt egykori zenésztársa a komlói Somogyi Győző is párjával Gyöngyivel és barátaikkal. Győző évtizedekig meghatározó szerepet játszott Komló könnyűzenei életében. (Sajnos ma már csak igen ritkán fog gitárt a kezébe – azt fakanálra váltotta és gyakori baráti találkozóikon szakácstudományával nyújt maradandó gasztronómiai élményt.) Az idősebb és a középkorosztály, akik közül többen álmukból felébresztve is tudják a dalok szövegét, kedvükre nosztalgiázhattak.

Szombaton délután Mága Zoltán hegedűművészre vártam sokadmagammal az Eszperantó téren. A művész virtuóz játékával, kedves személyiségével és remekül játszó hölgykíséretével elvarázsolta a közönséget.

A téren tovább emelkedett a hangulat, amikor az Apostol Együttes sokak által kedvelt dallamai is felcsendültek. Ez a zenekar sem okozott csalódást, ahogy Korda György és Balázs Klári is a tőlük megszokott jó modorral és kedvességgel szórakoztatták az egybegyűlteket. Korda György korát meghazudtoló mozgással, humorával és kellemes hangjával mindent megtett az általa „komlói barátaim”-nak nevezett rajongók szórakoztatására.

A tűzijáték után a Perfect Live Band remek zenéje segített levezetni a bennünk felgyülemlett, jó értelemben vett feszültséget és mozgásigényt. A 15 éves CS.Í.T. együttes jubileumi koncertre várta rajongóit a Zrínyi klubba. Vendégcsapatként az Időgép Rock Group is fellépett. A Közösségek Háza Kerty-Partyján pedig idén is a Gipsy és Barátai szórakoztatta a közönséget.

Vasárnap reggel a régi Bányásznapokat idéző zenés ébresztőtől voltak hangosak a város utcái, délután pedig Sikondára várták az érdeklődőket, ahol a helyi kisebbségi önkormányzatok vendégegyüttesei – a Baranya Táncegyüttestől a BayeRock Bandig – mintegy négy órán át változatos és rendkívül színvonalas műsorral tették maradandó élménnyé ezt a napot.

És a programnak még nem volt vége. A Komlói Napok rendezvénysorozatának zárásaként, az Eszperantó téren rengetegen várták, hogy megkezdje élő koncertjét a Republic, s a közönség aztán nagyszerű hangulatban hallgatta, énekelte, élvezte az együttes slágereit.