1823. január 22-én Szatmárcsekén öntötte végleges formájába Kölcsey Ferenc azt a fohászkodó, imaszerű éneket, amely később a magyarok nemzeti himnusza lett. 1989-től január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, s e héten a Magyar Kultúra Hetét, melyek minden évben ráirányítják figyelmünket hagyományainkra, az évezredes gyökereinkre, erősítik nemzeti tudatunkat, ízelítőt adnak szellemi értékeinkből.

Komlón a kultúra hetét idén a Pesti Színház vendégelőadása nyitotta meg. Eberhard Streul egyszemélyes darabja nyomán Parti Nagy Lajos a magyar miliőre és személyre szabottan Kern Andráshoz, kiváló színészünkhöz igazította a történetet, mely egy színházi kellékes életén keresztül láttatja ezt a sajátos világot. A Szabad Ötletek Színháza által bemutatott Vízipók, csodapók mese-musical pedig a gyermekeknek nyújtott ízelítőt a színházkultúra világából.

Az ünnepnap előestéjén, a tánc és a képzőművészet szerencsés találkozására a muzeális gyűjteménybe várták az érdeklődőket. Takács Dezső Rudnay- és Művészeti-díjas grafikusművész „Pécs Világöröksége” című kiállításának megnyitóján Nádor Rudolfné a 130 önálló kiállítást magáénak tudó alkotóról – akihez 30 éves barátság, és kollégák közötti emlékek kötik – szeretettel és elismeréssel, az Európában egyedülálló, különleges technikával készült színes rézkarcokról csodálattal szólt. A képek lehetővé teszik, hogy bárki gyönyörködhessen a világörökség részét képező pécsi késő római kori emlékek közül a Péter-Pál, vagy Korsós sírkamra, a fehér márvány szarkofág, a falakon lévő bibliai tárgyú freskó és növényi díszítőelemek, a hétkaréjos kápolna és a többi egyedi érték maradványaiban.

A kultúra hetét az ünnepnaphoz méltó, magas színvonalú gálaműsor zárta, melyre egy sajátosan komlói esemény tette fel a koronát. Az egész estet áthatotta a a tisztelet és szeretet a 80. születésnapját december végén betöltött Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, mindenki Feri bácsija iránt. A Súgólyuk Színház tagjai által hűen tolmácsolt versek, Feri bácsi egykori tanítványainak – Gyöngyössy Zoltán Liszt-díjas fuvolaművész, Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész, Ribli Ilona gordonkaművész és Sárkány Kázmér az Állami Operaház magánénekese – világszínvonalú egyéni és közös produkciói tették felejthetetlenné az est első részét.

A második részben aztán a Kodály iskola kis- és nagykórusa köszöntötte szép dalokkal az iskola egykori diákjából lett értékes és lelkes pedagógust, aki a zene és kórusmuzsika tudományán, szeretetén kívül diákjaiban elültette a többi közt a kitartás, a kötelességtudat, a tisztelet és a hazaszeretet apró magvait, melyek a jó talajban kicsíráztak, szárba szökkentek és – ahogy a felolvasott néhány köszöntőlevél is igazolta – még ma is virágoznak.

Szeretettel és remekül előadott dalokkal üdvözölték egykori karnagyukat a Komlói Munkáskórus tagjai, és a Hím Singers énekegyüttes is produkcióval kedveskedett Feri bácsinak, aki ma is gondossággal és odaadással egyengeti a fiúk mind több sikerhez vezető útját. A gálaműsor zárásaként ízelítőt kaptak a jelenlévők a Lerchné dr. Egri Zsuzsa által írt, Komlói szvit című könyv születésének indíttatásáról, körülményeiről. A szép kivitelű, tartalmas képeskönyv alcíme így szól: Tóth Ferenc életútja több tételben.