A közelmúltban Csehországban, Liberec-ben rendezték meg az Értelmi Fogyatékosok Világjátékát a Global Games-t. Az immár második ilyen eseményen 34 ország képviseltette magát.

A futsal most debütált a világjátékokon. A tornán 12 csapat vehetett volna részt, de közülük kettőt (Szaúd-Arábiát és Venezuelát) kizárták, emiatt a mezőny így alakult: Portugália, Brazília, Dél-Afrika, Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Dél-Korea és Magyarország.

A magyar válogatott jól helytállt
A magyar válogatott jól helytállt

A magyar válogatott Dél-Afrika (7:2) és Franciaország (10:4) legyőzésével biztosította helyét a négyes döntőben, ahol 4:3 arányban maradt alul az Európa-bajnok Lengyelországgal szemben. A 3. helyért viszont 16:3 arányban győztek a fiúk Olaszország válogattja ellen, így az előkelő harmadik helyet szerezték meg a  a világbajnoki küzdelemben.

Baranya megyei, egészen pontosan komlói vonatkozása is akad a világversenynek. A Komló-Habilitas csapatából három fiatal képviselte hazánkat: Berkes Mihály, Búzás István és  Berkes Gábor, sőt ott volt Liberecben edzőjük Wágner László is, a válogatott  trénerteam-jének tagjaként.

Ők képviselték Komlót: Berkes Mihály, Búzás István, Wágnes László és Berkes Gábor
Ők képviselték Komlót: Berkes Mihály, Búzás István, Wágner László és Berkes Gábor

Mint azt Wágner Lászlótól megtudtuk, különdíjakat nem osztottak a futsaltornán, de a komlói Berkes Gábor lőtte a második legtöbb gólt: a magyar válogatott 45 góljából egymaga 14-et szerzett. Dicséret illeti a másik két komlói fiút is – mondja az edző -, hisz Búzás István például „leradírozta” a pályáról a brazilok elleni meccsen a Sao Paolo NB I-es futsalcsapatának játékosát, aki az Nápoly felnőttcsapatánál is járt már próbajátékon. Berkes Mihály ugyan csak az utolsó két találkozón jutott játéklehetőséghez, de akkor kitett magáért, olyannyira, hogy az olaszok edzője külön is kiemelte kulturált játékáért. A magyar csapat vezetői pedig egyértelműen úgy értékelték, hogy a komlóiak húzóemberei voltak az együttesnek.

A Global Games végeredménye futsalban: I. Portugália, II. Lengyelország, III. Magyarország, IV. Olaszország. Wágner László elmondta még, hogy 2010 februárjában Portugália rendezi meg az Európa Bajnokságot, s mostantól már erre készülnek a srácok  – éremesélyesként.