A kánikulai meleg megérkeztével – Komlóról is – egyre többen választják a vízpartot a nyaralás, kikapcsolódás helyszínéül. A szakemberek évről évre arra figyelmeztetnek, hogy a nyár folyamán fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékbevitelre, az ételfogyasztásra, az ásványi sók pótlására, a vitaminigényre, a napozásra és a vízpart veszélyeire is.

Nemcsak a fürdőzés hordoz veszélyeket
Nemcsak a fürdőzés hordoz veszélyeket

Az ózonréteg elvékonyodásával napozni különösen körültekintően szabad – például 11 és 15 óra között tilos tartósan a napon tartózkodni. A bőrvédelem fontos része a megfelelő védőfaktorú napozószer használata is, de az nem azt jelenti, hogy annyiszor többet tartózkodhatunk a napon tartózkodni, ahányas faktorszámú krémmel kenjük be magunkat; csak azt, hogy a veszélyes UVB sugarakkal szemben fokozottabb védelmet kapunk.

Fontos, hogy a csecsemőket, kisgyermekeket ne napoztassuk; sapkát, kendőt és pólót mindig adjuk rájuk, hiszen a fejbőrük könnyen leéghet, valamint hamar napszúrást is kaphatnak. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy míg a nyugati országokban már szinte hagyomány, hogy az emberek a kritikus időszakban nem tartózkodnak a vízparton, addig itthon a többség ezzel nem törődik. Veszélyeztetik gyermekeik egészségét is azzal, hogy például a napon és nem a szobában altatják őket.

A bőr védelme mellett nagyon fontos szempont kell legyen a szemünk óvása is, ezért mindig megfelelő napszemüveget használjunk, és a déli órákban, erős napsugárzás esetén érdemes a szobában maradnunk.

A nyár a sok szépség, öröm, nyaralás mellett a gyakoribb sérülések évszaka is. Udvarban, kiránduláskor főleg ilyenkor másznak fára és esnek le nagyobb gyermekeink, törik el csontjuk itt-ott, a kisebbek is ilyenkor fedezik fel a világot. A csonttörés jobb és gyorsabb gyógyulásában is sokat segítenek az ásványianyag-tartalmú táplálék-kiegészítők.

Nyáron gyakran vannak mezítláb a gyerekek, ami újabb veszélyforrás, ugyanis többször és könnyebben lépnek bele valamibe. A leggyakoribb a darázsba vagy méhbe lépés, de sajnos gyakran előfordul az is, hogy szögbe taposnak csemetéink. Ma már a tetanusz elleni oltás nem olyan gyakori, mint régebben, mivel a gyermekek a folyamatos védőoltásokkal már megfelelő védelmet kapnak, ezért minden sérülés kapcsán az orvosnak kell eldöntenie, hogy szükséges-e védőoltást adnia.

A veszélyforrások közé tartozik az étel-italfogyasztás is. Nyáron a nagy melegben ételeink hamarabb, könnyebben megromlanak, ezért érdemes minden esetben hűtőtáskába vinni ezeket, így elkerülhetőek a kellemetlen fertőzések.