Komlón is sok családban kapnak a háziállatok rengeteg figyelmet és szeretet – hasonlóan a családtagokhoz. Nyaralnak, kirándulnak, kutyaiskolába járnak gazdáikkal. Egy-egy házaspár életében azonban új fejezet kezdődik akkor, amikor megtudják, hogy babájuk lesz.

Vannak, akik azonnal úgy döntenek, hogy elajándékozzák az állatot, pedig erre még állatorvosok szerint sincs szükség (kivételt ez alól az jelent, ha agresszív kutyáról van szó.) Nem szabad elfelejtenie a gazdának, hogy a kutya is érző lény. Persze, ha valaki mindenképpen ragaszkodik a kutya eltávolításához egészségügyi vagy kényelmi okokból, az még mindig jobb, ha megfelelő helyet keres neki, ahol szeretik, mintha egész egyszerűen szélnek ereszti. Aki viszont továbbra is felelős kutyatartóként kíván gondoskodni a családi kedvencről, alkalmazhat néhány „trükköt”, mellyekkel felkészítheti az ebet az elkövetkezendő időszakra.

Amikor lehetőség adódik rá, a kutyát érdemes eleinte messziről, később közelebbről – felügyelet mellett – pici gyerekek társaságába vinni, hogy szokja a gagyogást, nyüzsgést. Figyelni kell, hogyan reagál az új helyzetre.

Be lehet szerezni olyan cd-ket, melyeken babasírás, gyermekzsivaj hallható, és ezeket gyakran lejátszhatjuk neki.

A már korábban elsajátított „ül”, „fekszik”, „marad” vezényszavakat jól be kell gyakorolni, hogy e cselekvéseket első szóra végrehajtsa az állat.  Természetesen gyakorlás közben a sok dicsérettel sem szabad fukarkodni.

Amennyiben a kisbaba szobájába tilos lesz a kutyának belépnie, akkor már a terhesség ideje alatt hozzá kell ehhez szoktatni ehhez, így a szigorítást nem köti össze a gyermek érkezésével.

A baba születése után egy ruhadarabot is haza lehet küldeni az apukával, hogy mire megérkezik a kicsi a kórházból, a kutyus már ismerje az illatát.

baba-as-kutyanetHa négylábú barátjának a tulajdonos szokás szerint évente beadatja a kötelező (és esetleg kiegészítő) oltásokat, negyedévente féregtelenítteti az ebet, akkor egészségügyi problémáktól nem kell tartanunk. A rendben tartott állat baktériumflórájához a kis csecsemő könnyen hozzászokik.

A tipegő korú gyermeknek fontos megtanítani, hogy a kutyát evés és alvás közben ne zavarja, ne piszkálja.

Egy dolgot mindenképpen szem előtt kell tartani: bármennyire is kedves, gyermekbarát a kutyus, akkor sem szabad felügyelet nélkül hagyni a kisbabával. Véletlenül is előfordulhat olyan, hogy sérülést ejt a gyermeken, vagy a baba az állatnak okoz fájdalmat játék közben.

Ha sikerül elég időt és energiát szánni a kutya-gyermek kapcsolat fejlesztésére, akkor a kutya akár valódi testőrévé, barátjává válhat csemeténknek.