A Komlói kistérség Közkincs Kerekasztal programajánlójából is megtudhattuk, hogy a Baranyai Völgység-Hegyhát Művészeti Hetek keretében ezen a nyáron is gondoltak a kórusmuzsika kedvelőire. A komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, valamint Mánfa Önkormányzata idén is igazi házigazdaként fogadta a kórusokat és közönségüket a mánfai Árpád-kori templom ódon falai között.

A dr. Makráné Kónya Melinda által vezényelt komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola kórusa és a Munkáskórus remek produkciói után újabb kuriózum következett: a Tóth Ferenc irányításával mind színvonalasabbá váló Hím Singers Énekegyüttes és a dr. Szabó Szabolcs karnagy odaadó munkáját tükröző Pedagógus Kamarakórus előadása.

A záró hangversenyre érkezőket köszöntő Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere kiemelte, hogy a pécsi EKF program jövő évi rendezvényei között is méltán kaphat helyet a több évtizedes, elismert múltra visszatekintő hangversenyso-rozat. Jégl Zoltán komlói alpolgármester pedig a többi közt köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik odaadó támogatásukkal már több mint 30 éve biztosítják a sokak által kedvelt nyári koncertek megvalósulását.

Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy néhány éve segíti tudásával az egykor bordalokkal debütáló Hím Singers együttest. Mára már számos fellépésen bizonyították a fiúk, hogy tehetségük, zenei képzettségük és szorgalmuk egy kiváló irányítóval sikert hozhat számukra. Ahogy Tóth Feri bácsi utalt is rá, ők is a komlói kórusok nagy családjába tartoznak, hiszen többük a Pedagógus Kórusnak is tagja volt, vagy épp jelenleg is az.

pedagaguskarus-manfanetA Pedagógus Kamarakórus lenyűgöző előadással zárta a templomi koncertsorozatot. A népes közönség előtt – a szép zsoltárok, egyházi kórusművek között – elénekelték azt a csak kevesek által ismert Kodály-művet, amelyet a nagy zenepedagógus még huszonévesen, két énekkarra komponált. Dr. Szabó Szabolcs jelzésére az egységet alkotó kórus néhány másodperc alatt két önálló részként tolmácsolta a különleges alkotást. Erre a produkcióra ezidáig amatőr együttes még nem vállalkozott.

A karnagy azt mondja, a kórus – 1978-as megalakulása óta – minden évadját a templom miliőjében zárja. – Nagy öröm számunkra ez, mert kevés ilyen varázslatos fekvésű és meghitt hely van az életünkben – teszi hozzá. – Az évtizedek alatt ezért is hallhatott tőlünk kedves közönségünk több dalt pont e történelmi falak között először, valamint arra is figyelünk, hogy főként magyar, vagy legalább magyar kötődésű műveket szólaltassunk meg itt.