2012 tavaszán indult a Mecseki Lovas Egyesület és a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület által főként rendészeti osztályoknak szervezett versenysorozat, melynek mind a négy fordulóját a komlói Nagy László Gimnázium tanulói nyertek meg. – Szabó Irén írása –

 

2012 tavaszán indult a Mecseki Lovas Egyesület és a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület által főként rendészeti osztályoknak szervezett versenysorozat, melynek mind a négy fordulóját a komlói Nagy László Gimnázium tanulói nyertek meg. A versenyfeladatok összeállításában és a lebonyolításban közreműködött többek között a Baranya Megyei Rendőr Főkapitányság, a Magyar Honvédség Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnoksága, a Pécsi Polgárőr Egyesület, a Nemzetőrség Baranya Megyei Szervezete, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

A verseny minden fordulóján a Baranya Megyei Rendőr Főkapitányság által alapított Szent György Vándorkupa elnyeréséért folyt a küzdelem. A Nagy László Gimnázium diákjai minden alkalommal hazahozhatták a vándorkupát, míg októberben végleg elnyerték.

          Első alkalommal osztályfőnökünk csupán azért nevezte be a Járőrversenyre a három csapatot, hogy egy kellemes napot töltsünk el a szabadban. De mi már az első fordulón is reménykedtünk a győzelemben. Ezek a fizikai és szellemi kihívást jelentő versenyek mindig egy 4-8 kilométeres útvonalon, kint a természetben zajlanak. Volt olyan forduló, ahol főként a természetjárás, az erdőn-mezőn való tájékozódás, a helyes út megtalálása és minél rövidebb idő alatti megtétele volt a feladat, néhány elméleti és sport állomással. Volt, ahol főként rendőrséggel, katasztrófa védelemmel, polgárvédelemmel, elsősegélynyújtással kapcsolatos elméleti kérdések, és ehhez kapcsolódó fizikai feladatok szerepeltek .(Pl. homokzsákokból szabályos védőfal építése, lánctalphajítás, céllövészet, gránáthajítás, kúszás, kötélmászás, sebesült szállítás)- mondta el Orsós István a gimnázium 10.a (rendészeti) osztályából az egyik versenyző.
          A csapatok összetétele kicsit mindig változott, nem tudott mindig mindenki részt venni a versenyeken. Ezek a programok mindig izgalmasak, nagyon jó hangulatúak voltak, általuk sok élménnyel gazdagodtunk. Megtanítanak minket a csapatmunkára, a kitartásra. Remélem jövőre is lesz ilyen verseny, mert sokkal jobb a szabadban sportolva eltölteni a szabadidőt, mint mondjuk otthon ülni a számítógép előtt – vélekedett Illés Katalin Júlia versenyző (10.a)
          Nekem az utolsó verseny tetszett a legjobban, ami két napos volt. A megmérettetés vasárnap egy éjszakai túrával kezdődött: a  pécsi Dömörkaputól izgalmakkal teli, fárasztó utat tettünk meg a sötét erdei utakon Vágotpusztáig . A tábori nomád körülmények között eltöltött éjszaka után hétfő reggel indult a verseny egy újabb túrával, és különböző feladatokkal (pl. air soft lövészet, fegyver szétszedés-összerakás, akadálypálya) Az egyes versenyeken néha adódtak nehéz helyzetek (például amikor eltévedtünk az erdőben), de mindig sikerült ezeket megoldanunk.- meséli Gallai József (10.a) .
          2012-ben a négy Járőrversenyen kívül egy Harci túrán is részt vettünk itt a megyében, mindegyiket megnyerte a gimi valamelyik csapata! A Harci Túrát a Magyar Honvédség Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnoksága szervezte és bonyolította le. Mivel ott is győztünk, ezért minket kértek fel, hogy képviseljük Baranya megyét a HOSOSZ Országos Járőrversenyén Pákozdon. Az országos verseny jelentette eddig számunkra a legnagyobb fizikai megpróbáltatást: futva kellett megtenni a kb.8 km-es távot és közben az állomásokon pl. evezni a Velencei tóban, vagy egy gumibelsőn ülve áthúzni magunkat kötéllel a mocsáron. Mindegyiket nagyon élveztük-nyilatkozta Biró László (10.a).
          

 Eredmények

2012.április 28.  „Járőrverseny 1.forduló”  (Pécs-Somogy)  1. helyezés

A Nagy László Gimnázium 9.a osztályának egyik csapata (Orsós István, Varga Cecília, Gallai József, Mityók Márk, Balogh Sándor) először nyerte el a Baranya Megyei Rendőr- Főkapitányság által alapított Szent György Vándorkupát.

2012.máj.26.     ”Hősök napja” Járőrverseny 2.forduló(Pécs)   1.helyezés
A vándorkupát ismét a mi iskolánk nyerte el!
Győzött a 9.ac vegyes csapata:
Mészáros Viktor, Horváth Renáta, Illés Katalin, Móri Krisztián, Ürmös Gergő

2012.jún.17– Mészáros Viktor, Matyó Bernadett,Sipos Anita, Horváth Renáta 9.a és Móri Krisztián 9.c
– a 11.a osztályból Sasvári István,Orend Eszti, Vári Hanga, Sándor Anna, Tóth Alekszandra.
De a kupát csak egy csapat nyerhette meg..
Gratulálok minden résztvevőnek.   „Harci túra 2012”  (Pécs, Malomvölgyi Parkerdő)  1. és 3. helyezés 

Bár ezen a napon már megkezdődött a nyári szünet, 16 tanulóval a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Katonai Igazgatási és
Érdekvédelmi Iroda – Pécs és a Pécsi Ifjúsági Szabadidős Egyesület által szervezett versenyen
vettünk részt.
1.helyezett: Orsós István, Biró László, Mityók Márk, Szám Roland Béla (a 9.a osztály tanulói)

2012.szept. 28.”Országos Honvédelmi Járőrverseny”  (Pákozd)

Gimnáziumunk négy tanulója (Illés Katalin Júlia, Biró László,Mityók Márk, Orsós István) képviselte Baranya Megyét az Országos Járőrversenyen.

 2012.szept. 29. „Járőrverseny 3. forduló” (Pécs-Szabolcs) 

 Újra gimnáziumunk tanulói nyertek: Illés Katalin Júlia, Harmath Virág, Kaszap Kitti, Gallai József, Mészáros Viktor. Így a vándorkupát- immár harmadszor- “nagylacis” diákok hozhatták haza!

2012.okt.21-22. „Mecseki Láthatatlanok Nyomában” Járőrverseny 4. forduló (Vágotpuszta) 1. és 3. helyezés

1.helyezés: Orsós István, Biró Erika, Biró László, Mityók Márk, Móri Krisztián. A vándorkupa immár végleg a „nagylacisoké”!

– Szabó Irén –