“Mit tettünk eddig, s mit kell még tennünk?” – e két kérdésre adtak választ a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) legutóbbi ülésén, melyet Komlón tartottak.

A tanácskozás helyszínéül azért választották Komlót, mert az elmúlt két esztendő során a régióból ez – és a sásdi – kistérség nyerte a legtöbb támogatást a különböző pályázatokon. A regionális operatív program átfogó célja az volt, hogy a régió a leszakadó térségből a megerősödött, stabil középmezőnybe kerüljön. Hogy mi valósult meg a célkitűzésekből a gyakorlatban, azt tudhattuk meg a “Mérföldkő a régióban” nevet viselő komlói rendezvényen.

A megjelenteket – házigazda szerepkörben – dr. Szakács László köszöntötte. Komló alpolgármestere, aki a DDRFT-nek is tagja, azt tartotta a legnagyobb eredménynek, hogy az elmúlt évek sokmindenre megtanították a résztvevőket. Korábban mindenki a saját programját gondolta legfontosabbnak, míg mára elterjedt az a szemlélet, hogy mindenki adjon be valamit a közösbe, vegyen részt a közös gondolkodásban, munkában, hisz jól látható, hogy az ilyen együttműködés sikerre van ítélve.

Székely Szilárd, Sásd polgármestere arról beszélt, hogy a kezdetben kétkedéssel fogadott lehetőségeket sikerült jól kihasználni, ám szerinte van még fejlődési pálya a kistérségek előtt.

Azután Kocsi László, a DDRFT általános társelnöke méltatta a komlói és a sásdi kistérség elmúlt két év során elért sikereit. Mint mondta, ez nem a véletlen műve, hanem annak az eredménye, hogy mindkét térség jó képviselettel rendelkezik a Tanácsban, s mindkét helyen jó csapat állt össze a feladatok elvégzésére.

– Az ország 33 leghátrányosabb kistérsége közül 8 a Dél-Dunántúlon van, s köztük volt Sásd is – emlékeztetett Kocsi László, aki szerint mindez már a múlté, sőt, nyitott a további fejlődés lehetősége is. Az EU-csatlakozás óta az évi 60-80 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőség a tízszeresére emelkedett, s a megnövekedett források révén a régiók szerepe fontosabbá vált. A DDRFT társelnöke szerint 2009 a megvalósulások éve, s megnevezte a legfontosabb fejlesztési területeket is: eszerint a gazdaság, a turisztika, a humán közszolgáltatások, az integrált városfejlesztési akciók és az elérhetőség javítása, a környezetfejlesztés az, amire a legtöbb forrást kell biztosítani.

Berkecz Balázs hálózati igazgató a további tervekről, lehetőségekről tájékoztatta a résztvevőket, majd ismét dr. Szakács László vette át a szót, aki tételesen felsorolta a komlói kistérségben már megvalósult, illetve hamarosan megvalósuló fejlesztéseket.