Új fejezet nyílhat a súlyosan eladósodott önkormányzatok előtt, ha megvalósul Orbán Viktor miniszterelnök október 27-i bejelentése, amely szerint az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át közel kétezer önkormányzattól. Baranyában a nagyobb lélekszámú települések között Pécs, Siklós, Szigetvár és Komló járhat jól.

A tervek szerint az átvállalás mértéke differenciált lesz az egyes önkormányzatok adóbevételeinek függvényében, azaz ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kisebb, ott az állam nagyobb mértékben nyújt segítséget.

A tervezet szerint Komlón adósságállománya 70 százalékos mértékben kerül konszolidálásra. Ebbe a kategóriába 38 önkormányzat tartozik – köztük Komló és Isaszeg –, akiknek 45,6 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti a tervezet.

 A kormány csak november 7-én tárgyalja az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalásáról szóló elképzelést, akkor derülhet ki például az, hogy a tartós hitelek átvállalása mellett a rövid lejáratú hiteleket is konszolidálja-e az állam. Akárhogy is lesz, a városnak óriási segítséget jelent a kormány döntése.