A Nagy László Gimnázium képzési profilja az 1996/97. tanévben új színfolttal bővült. Ekkor indult útjára a „Közbiztonsági” tagozat (a Baranya Megyei Rendőr- Főkapitányság és a Nagy László Gimnázium együttműködési szerződése alapján) melyre sok-sok diák szívesen jelentkezett az általános iskolákból.

A tagozat – működésének eddigi 17 esztendeje alatt – az oktatáspolitikának, a szülők, a tanulók igényének megfelelően időnként módosult. Jelenleg a törvényi előírások alapján a „Rendészeti képzés” nevet viseli. A képzésben részt- vevő diákok szakmai tantárgyként 11. és 12. évfolyamon tanulják a Belügyi és rendészeti ismereteket. Az óra keretein belül ismerkednek meg a tanulók például a kriminálpszichológia, vagy a rendőri intézkedések alapjaival. Ezeket a rendkívül érdekes és izgalmas órákat rendőr, tűzoltó, katasztrófa elhárító, pszichiáter előadók tartják két tanéven át, s ők készítik fel a jelentkezőket az érettségi vizsgára is. Az iskolában gyakori választott érettségi tárgy a Belügyi és rendészeti ismeretek. Ezt a tantárgyat az iskola többi tanulója is felveheti a 11. – illetve az előkészítősök a 12. – évfolyamon fakultációként, mely után az érettségi vizsga letehető.

Ma is, mint a tagozat bevezetésekor, kiemelkedő feladat a tanulók fizikai erőnléti állapotának fejlesztése. Ennek érdekében a képzésben résztvevő tanulók kötelezően több testnevelés órán, külön önvédelmi oktatáson vesznek részt. Igénybe vehetik a Gimnáziumért Egyesület által biztosított úszást, kondizást és az iskola tömegsport foglalkozásait.

A Nagy László Gimnázium Közbiztonsági tagozatán/ rendészeti képzésében végzettek közül ma már sokan rendőri, katonai pályán dolgoznak.

A rendészeti osztályok tanórán kívül is speciális ismeretekhez juthatnak. Így látogatást tesznek a Komlói Rendőrkapitányságon, ahol előadásokon vesznek részt. Honvédelmi óra keretében a lőfegyver használat, a fegyver szét- és összeszerelése történik.

Emellett kirándulások, túrák, versenyekre való felkészülés (pl. elsősegélynyújtás, térkép használata, céllövészet, katonai alapismeretek) szerepelnek a képzési programban.

Ezek egyik kimagasló eredménye, a 2012.áprilisában a Pécs-Somogy területén rendezett „Járőrverseny” 1. helyezése., mellyel  a Nagy László Gimnázium csapata (Orsós István, Varga Cecília, Gallai József, Mityók Márk, Balogh Sándor) elnyerte a Baranya Megyei Rendőr- Főkapitányság által alapított Szent György Vándorkupát.

– Szabó Irén –